Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Bootreis over de Nijl

Bezoek het nieuwe Groot Egyptisch Museum
Excursie naar de Oost- & Westoever van de Nijl
mogelijkheid tot verlenging naar Abu Simbel (op aanvraag)

Bootreis over de Nijl

Egypte

 • Prijsindicatie € 3.795 p.p.
 • Voor 9 dagen
Data en prijzen

Thema

Archeologie

Vertrekperiode

Oktober
Reisbeschrijving

Bootreis over de Nijl

De feloek en de dahabiya – traditionele zeilschepen, statig glijdend over de legendarische Nijl, spreken nog altijd tot de verbeelding. Wereldberoemde tempels, opgravingen, koningsgraven, piramiden, de sfinx – aan de hoogtepunten van de faraonische beschaving kan niet voorbijgegaan worden. Maar naast de schittering van de farao’s lonkt het bruisende Caïro, de ‘stad met de duizend minaretten’, waar een vijfde van de gebouwen jonger is dan 15 jaar. Tot de overige vier vijfde behoren het Romeinse fort, vele koptische kerken, Koranscholen, karavanserais en moskeeën uit alle islamitische dynastieën en synagogen (de oudste uit de 11e eeuw), de citadel van Saladin en de Nilometer, het oudste gebouw van Caïro (862), waarmee de waterstand van de Nijl werd gemeten. Het reusachtige, vertrouwde Egyptische Museum uit 1901 staat aan het roemruchte Tahrir Plein, waar de revoluties van 1919, 1952 en 2011 plaatsvonden, tegenover het hoofdkwartier van de Arabische Liga. De enorme collectie van het museum (136.000 objecten uit de faraotijd op zaal) wordt overgebracht naar het spectaculaire nieuwe Grote Egyptische Museum in Gizeh, het grootste archeologische museum ter wereld, dat in 2020 open moet gaan. 

 
Deze reis verbindt bezoek aan twee beroemde steden – Luxor en Cairo, met alle hoogtepunten van dien, inclusief een bezoek aan Gizeh met sfinx en piramiden – met een comfortabele bootreis over de Nijl, langs onvergankelijke monumenten van de menselijke beschaving. 

Programma

 • Dag 1, vrijdag 23 oktober
  Aankomst op de internationale luchthaven van Caïro. Transfer naar Hotel Steigenberger al Tahri. Overnachting in Caïro.

 • Dag 2, zaterdag 24 oktober Caïro
  Vertrek in de ochtend naar het gloednieuwe Groot Egyptisch Museum, dat op 20 oktober 2020 open zal gaan. Het ‘GEM’ vervangt het oude Egyptisch Museum in Caïro, waar honderdduizenden voorwerpen uit 7000 Egyptische geschiedenis waren opgesteld – en toch te klein was. Vervolgens bezoek aan de al-Muizz al-Deen Allah-straat, genoemd naar de eerste fatimidenkalief in Egypte, aangelegd als hoofdstraat door de fatimidische hofstad, en hoewel een groot deel van deze hoofdstad werd vernietigd door de daaropvolgende soennitische kaliefs, bezit de al-Muizz-straat nog steeds de grootste dichtheid aan belangrijke islamitische monumenten ter wereld. Enkele van de beroemdste islamitische bezienswaardigheden zijn de al Aqmar- of maneschijnmoskee; Bayt al Suhaymi, een van de grootste Ottomaanse, middeleeuwse huizen (1648-1797); de Sultan al Mansur Qalawun-moskee uit 1284, een complex bestaande uit moskee, medersa, mausoleum en mauristan; en El Ghoriya, een multifunctioneel centrum met moskee, mausoleum, administratief centrum, overdekte markt en sabil, waar de mensen gratis water werd verstrekt. Lunch in het Naguib Mahfouz-café, geheel in de oriëntaalse stijl van de romans van deze befaamde schrijver. Na de lunch bezoek aan Khan El-Khalili, een grote toeristische markt in mamelukkenstijl, met tijd genoeg voor de vele bijzondere winkeltjes. Transfer terug naar het hotel. In de avond diner in het iconische Kebabgy restaurant met uitzicht op de Nijl.

 • Dag 3, zondag 25 oktober Gizeh
  In de ochtend bezoek aan Gizeh voor het enige nog bestaande wereldwonder: de grote piramiden en de Sfinx, een farao met leeuwenlijf van 73 bij 20 bij 19 meter steenblokken uit het Oude Koninkrijk. Na de lunch met uitzicht op de piramides, bezoek aan Sakkara voor de piramide van Djoser, met zijn getrapte silhouet een tussenvorm van mastaba naar piramide. Vervolgens bezoek aan Memphis, de oude hoofdstad van Egypte uit 3100 voor Christus, met het kolossale standbeeld van Ramses II en de grote albasten Sfinx. Tot slot Dasjoer, een koninklijke necropolis gelegen in de woestijn op de westelijke Nijloever, vooral bekend om de piramides, waarvan er twee behoren tot de oudste, grootste en best bewaarde in Egypte, gebouwd van 2613-2589 v. Chr.: de Rode Piramide en de Knikpiramide van Snofroe, de eerste ‘echte’ van Egypte. Transfer terug naar het hotel. 's Avonds diner in het restaurant Abou el sid met authentieke Egyptische keuken.

 • Dag 4, maandag 26 oktober Luxor
  Na ontbijt vertrek uit hotel en transfer naar Cairo Domestic Airport voor de vlucht naar Luxor. Na aankomst op Luxor Airport transfer naar de Nijlcruise. Lunch aan boord van het schip. In de namiddag verkenning van de oostelijke Nijloever, met bezoek aan de tempel van Karnak, een spectaculair complex van heiligdommen, kiosken, pylonen en obelisken waaraan meer dan duizend jaar is gebouwd; de grote zuilenhal beslaat een gebied dat groter is dan de Notre Dame. De tempel van Luxor is een vrij nieuwe tempel (ca. 1400 v. Chr.) die aan de verjonging van het koningschap was gewijd: hier werden wellicht de farao’s gekroond. Alexander de Grote beweerde dat hij hier tot heerser over Egypte was gekroond. Transfer terug naar het schip. In de avond de befaamde Son et Lumière van Karnak. Al lopend door de reusachtige ruïnes ziet de bezoeker de farao’s een voor een tot leven komen en hun verhaal vertellen, omgeven door betoverende muziek. Diner en overnachting aan boord in Luxor.

 • Dag 5, dinsdag 27 oktober Luxor
  Zeer vroeg in de ochtend transfer naar de westelijke oever voor bezoek aan de Vallei der Koningen en die der Koninginnen, de in de rotsen uitgehouwen faraotombes; het Ramesseum, de dodentempel van Ramses II met het omgevallen standbeeld van de beruchte mannetjesputter, door Shelley in de mond gelegd ‘Look on my works, ye Mighty, and despair!’. En de nog beroemder Colossi van Memnon, twee zittende beelden voor een spoorloos verdwenen tempel. Na bezoek aan de koningsgraven (zoals van Neferhari en Tutmoses III en/of Toetanchamon bezoek aan Vallei der Edelen (graven van Sennefer, Rechmine en Menna) en Deir al Medina (vallei der ambachtslieden, bezoek aan graf van Sennedjem) zodat men naast de afbeeldingen van de ‘hemelse taferelen’ van de koningen ook een glimp kan opvangen van het alledaagse leven van het oude Egypte. Terugkeer naar de boot en lunch aan boord tijdens het varen naar Edfoe door de Esnasluis
  De middag kan worden doorgebracht ontspannen op het zonnedek, het gevarieerde lokale leven op de rivier en de oevers observerend. Het sluis in Esna is tevens bezienswaardig. Diner aan boord & overnachting aan boord (Esna).

 • Dag 6, woensdag 28 oktober Edfoe en Kom Ombo
  Vertrek in de ochtend per paard en wagen naar de tempel van Edfoe, op de westelijke oever. De stad was bekend in de Grieks-Romeinse tijd als Apollonopolis Magna, naar de god Apollo, die gelijkgesteld werd aan Horus. De Horustempel is een van de best bewaarde heiligdommen in Egypte, gebouwd in de Ptolemeïsche periode, tussen 237 en 57 v. Chr. De inscripties op de muren geven belangrijke informatie over taal, mythe en religie tijdens de Grieks-Romeinse periode in het oude Egypte. Horus, met de valkenkop, was de persoonlijke god van de farao’s. Keer terug naar de boot en lunch aan boord.
  In de namiddag, vertrek te voet voor het bezoek van de tempel gewijd aan zowel Sobek, de krokodillengod, en Haroeris, de havik. De ptolemeïsche tempel van Kom Ombo, uitgegraven door Napoleons soldaten, staat op een bergplateau in een bocht in de Nijl, waar zich heilige krokodillen koesterden in de zon. Terug aan boord voor een Galabya – een feest in nationaal Egyptisch kostuum. Diner aan boord & overnachting (Kom Ombo)

 • Dag 7, donderdag 29 oktober Assoean
  In de ochtend bezoek aan de Assoendam, een wonder van constructie uit begin jaren zestig uit het graniet dat voorhanden was. Nasser beoogde een eind te maken aan de periodieke overstromingen van de Nijl, het land te irrigeren en van elektriciteit te voorzien. Voor het enorme stuwmeer dat ontstond moesten diverse tempels worden verplaatst met hulp van de Unesco. Over het Nassermeer zijn de grote elektriciteitscentrale en en Kalabsja-tempel te zien. Vervolgens bezoek aan de Onvoltooide obelisk , die vanwege een barst halverwege werd achtergelaten in de granietgroeve. Aansluitend rondleiding op het eiland Philae, met de Romeinse Kiosk van Trajanus en de Griekse Isistempel, verplaatst door de Unesco vanwege de stuwdam. Na de lunch aan boord ontspannen aan boord van een faloeka, een traditionele zeilboot, naar de Botanische Tuin van Assoean. Op de heuvel staat het Mausoleum van Agha Khan Mausoleum, dat een prachtig uitzicht biedt op de omgeving van Aswan. Op Kitchener Island ligt de botanische tuin van Assoean met vele exotische soorten planten en bomen uit de hele wereld. Diner aan boord en avondlijk bezoek aan Assoean.

 • Dag 8, vrijdag 30 oktober Assoean-Caïro
  Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Assoean voor de vlucht naar Caïro. Inchecken & lunch in het Le Riad Hotel de Charm. Diner in het restaurant op het dak van het hotel, met een panoramisch uitzicht op de omliggende straten en historische gebouwen van islamitische Caïro. Het restaurant biedt een selectie van klassieke Egyptische en Libanese gerechten, onder het genot van live oosterse muziek. Overnachting in Caïro in het hotel.

 • Dag 9, zaterdag 31 oktober Caïro
  Na ontbijt transfer naar de internationale luchthaven van Caïro voor vertrek naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Drs. Marieke de Schutter


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vliegreis per Egypt Air Amsterdam - Caïro v.v.
 • Luchthavenbelastingen (ca. € 235,- p.p.)
 • Verblijf in **** hotel Steigenberg al Tahrir op basis van logies en ontbijt
 • Verblijf aan boord van het Sonesta St. George op basis van volpension
 • Vervoer en excursies volgens programma inclusief entrees
 • Nederlandssprekende deskundige reisbegeleiding door Marieke de Schutter

 

Data en prijzen

9-daags arrangement


 • Vlieg met Egypt Air
 • Drs. Marieke de Schutter

Van 23-10-2020 tot 01-11-2020

3,795.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Cyprus: Eiland van Aphrodite

Bekijk

Hart van de Europese cultuur

Bekijk