Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Atlantisch Marokko

Lezing over de cultuur van de Gnawa’s (op locatie)
Marokkaanse cuisine in Bleu House met Saida Nadi-Benali
Bezoek aan de middeleeuwse kasbah van de Oudaya's

Atlantisch Marokko

Marokko

 • Prijsindicatie € 2.795 p.p.
 • Voor 9 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

Oktober
Reisbeschrijving

Atlantisch Marokko

Welk land verbindt Hercules, de Rolling Stones en Yves Saint-Laurent? En opent vensters op Europa, Afrika en Arabië? Marokko, de 'tuin der Hesperiden' waar Hercules gouden appels haalde, het land der Berbers, vrijhaven voor bohémiens en kunstenaars, is een magische caleidoscoop waar sprookjes geschiedenis blijken. 
 
Marokko, cultureel kruispunt van Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd overheerst door Carthagers, Romeinen en Arabieren. In tegenstelling tot de buurlanden bleef Marokko buiten het Ottomaanse rijk en werd het pas in 1911 opgedeeld in een Franse en een Spaanse invloedssfeer, met behoud van eigen sultans. De Fransen tastten de historische steden niet aan en bouwden nieuwe steden naast de oude koningssteden Fez, Meknès en Rabat. Frankrijk verliet Marokko uiteindelijk in 1956, maar Spanje hield vast aan CeutaMelilla en de Westelijke Sahara, die in 1975 door Marokko werd ingelijfd onder koning Hassan II. Sinds 1999 is diens zoon Mohammed VI het land voorzichtig aan het hervormen, waaronder de vrouwenrechten, met als gevolg veel vrouwelijke politici en academici. Het land timmert met de haven van Tanger aan een nieuwe economische sleutelpositie. Tegen een decor van Romeinse ruïnes, Berber- en Arabisch erfgoed, Joodse cultuur en Afrikaanse tradities gloren nieuwe horizonten van Marokko – een land volop in de 21e eeuw. 

Deze reis voert langs de kust van Barbarije naar modern Marokko, verbindt Griekse mythen en Romeinse monumenten met Nederlandse erfgoed, en veel meer. Van Tanger, poort naar drie continenten en wereldliteratuur, via bruisend Rabat, het charmante kustdorp Qualidia en elegant, multicultureel Essaouira naar het kunstzinnige Marrakech. De verhalen van Abdelkader Benali verlenen de reis een bijzonder cachet. Een introductie op de Marokkaanse cuisine onder leiding van Saida Nadi-Benali mag tevens niet ontbreken. 

Programma

 • Dag 1, Amsterdam - Tanger
  In de middag vlucht per Transavia naar Tanger, een van de oudste steden van Marokko, pittoresk gelegen aan de Straat van Gibraltar, waar Atlantische Oceaan en Middellandse Zee elkaar raken. Rond 1600 voor Chr. gesticht door Feniciërs en bloeiend onder de Carthagers, Romeinse provinciehoofdstad en een vrijhandelszone onder controle van Frankrijk en Spanje waar zich vele avonturiers, spionnen, excentrieke miljonairs en gokkers vestigden. De medina, een labyrint van middeleeuwse straten, trok een eeuw geleden bekende schrijvers en kunstenaars aan als Henri Matisse, Kees van Dongen en Paul Bowles. Nog steeds is Tanger een smeltkroes van Europa, Afrika en Midden-Oosten. Het nieuwe moderne Tanger bruist, met de haven als poort naar Afrika en vrije handelszone, een broedplaats van start-up-bedrijven. Na aankomst transfer naar het hotel en overnachting.

 • Dag 2, Tanger
  Vanochtend een rondgang door haven van Tanger. De geschiedenis van Tanger is onscheidbaar van de haven; hier begon de legendarische reis naar China van de middeleeuwse koopman, minister en ontdekkings-reiziger Ibn Batoetta. Hier ontwikkelt zich een nieuwe economische welvaart. Vervolgens een bezoek aan de medina met de Grote en de Kleine Soek, wandeling langs een aantal plekken waar Henri Matisse zijn schilderijen maakte. Bezoek aan Café Baba, waar de Rolling Stones thee dronken. Wandeling via Merchane, waar de Necropolis ligt, begraafplaats van de Feniciërs, naar het Kasba-museum met het prachtige, Romeinse Venusmozaïek, en het Amerikaans Gezantschap, de eerste Amerikaanse ambassade ter wereld en het enige nationale Amerikaanse monument buiten de Verenigde Staten, in Moorse stijl, midden in het oude joodse getto. Ten slotte bezoek aan Parc Rmilat met de villa van de Grieks-Amerikaanse miljonair Perdicaris die in 1904 door de bandiet Raisunni werd ontvoerd, waarop Teddy Roosevelt een vloot stuurde. ’s Avonds een introductie op de Marokkaanse cuisine in Salon Bleu, onder leiding van Saida Nadi-Benali, medeauteur van het culinair-culturele tv-programma Chez Benali. Overnachting in Tanger.

 • Dag 3, Tanger – Tetouan – Asilah - Larache
  Vandaag een uitstap naar Tetouan, 60 km van Tanger in het Rifgebergte, vlakbij de Straat van Gibraltar. De medina (oude stad) van Tetouan staat op de Werelderfgoedlijst. De binnenstad is zeer karakteristiek en traditioneel, met een ommuurde kasba en moskeeën. In de middag rit naar Larache, met onderweg een stop in Asilah, een in 1500 v. Chr. door Feniciërs gesticht kuststadje, ook bekend als de Romeinse versterking Ad Mercuri. Dit kuuroord, ook bekend om kunst en ambachten, heeft de restauratie van zijn historische centrum te danken aan de opbrengsten van het grootste Marokkaanse kunstfestival, geïnitieerd in de jaren tachtig. Overnachting in Larache.

 • Dag 4, Larache - Rabat
  Vanochtend verkenning van de pittoreske havenstad Larache, dat van Romeinse kolonie Portugees bezit werd in de 15e-16e eeuw, Spaans in de 17e eeuw en Frans van 1911 tot 1956. In de 18e en 19e eeuw was de kasba een berucht piratennest. Van die kleurrijke geschiedenis getuigen monumenten als de Romeinse ruïnes van Lixus, de Portugese vesting Graciosa uit 1489, het kasteel Storks, het Boukharis-huis en de vele Andalusische architectuur. De fameuze Franse schrijver en filmer Jean Genet (1910-86) rust op de Spaanse begraafplaats. Bezienswaardig is Lixus, gesticht door Feniciërs, later onderdeel van de Romeinse provincie Mauretania Tingitana. Het hoogtepunt bereikte Lixus onder keizer Claudius, waarvan de ruïne van een amfitheater getuigt. Na aankomst in Rabat in de middag bezoek aan de Hassantoren, in 1195 gebouwd als hoogste minaret ter wereld, maar de bouw werd gestaakt op de helft van de beoogde 88 meter. Ook in Arabisch-Andalusische stijl is het enorme mausoleum van Mohammed V, gebouwd door de Vietnamese architect Eric Vo Toan van 1961-71 met de tombes van de eerste twee koningen, Mohammed V en Hassan II. Overnachting in Rabat.

 • Dag 5, Rabat – Salé - Rabat
  ’s Ochtend vervolg van verkenning van Rabat met bezoek aan de middeleeuwse kasba van de Oudaya's, werelderfgoed; bezichtiging van de ruïnes van de Romeinse stad Sala (Chellah), later verrijkt met Arabische bouwwerken; de katholieke Sint-Pieterskathedraal, gebouwd door de Fransen van 1919-21; en het Mohammed VI-Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, geopend door de koning in 2014. ‘s Middags per boot naar Salé, de zusterstad van Rabat, gelegen aan de overkant van de monding van de rivier. In de 17e eeuw werd het kapersnest Salé geleid door de Nederlandse zeeman, later admiraal, Jan Janszoon uit Haarlem, alias Mourad Raïs. Zijn strooptochten voerden hem tot ver op de oceaan. In maart 1627 plunderde hij zelfs de IJslandse kust. Overnachting in Rabat.

 • Dag 6, Rabat – Oualidia - Essaouira
  Na ontbijt vertrek richting Essaouira. Onderweg een stop in het aangenaam in een lagune gelegen vissersdorp Oualidia, oesterhoofdstad van Marokko, alwaar overnachting. Jan Janszoon zwaaide hier aan het einde van zijn carrière de scepter over het fort, waar zijn dochter Liesbeth hem kwam overhalen terug te keren naar Nederland. In de middag reis langs de kust naar Essaouira, ooit een vissersdorp. Na aankomst een bezoek aan de Sqalla du port, een indrukwekkend, 18e-eeuwse havenfort. Lezing over de cultuur van de Gnawa’s, afstammelingen van zwarte slaven, en bezoek aan een rituele muzieksessie, indien mogelijk. Overnachting in Essaouira.

 • Dag 7, Essaouira - Marrakech
  In de ochtend excursie Essouira: bezoek aan het historisch museum Sidi Mohamed Benabdellah, genoemd naar de stichter van de stad, die in 1777 als Sultan van Marrakech de eerste heerser was die de Verenigde Staten erkende. Daarna een wandeling in het teken van de joodse cultuur in Essaouira, met bezoek aan de synagoge. In de middag vertrek naar Marrakech (het China van Afrika, volgens James Richardson), bekend om de kleurrijke bevolking en markten. De middeleeuwse medina (Werelderfgoed), boulevards met palmen en rozen, uitstekende restaurants in gerestaureerde paleizen, nieuwe musea naast ezelkarretjes en markten: een stad van scherpe contrasten. De stad herbergt de onwaarschijnlijkste tuinen (meer dan 33), geïnspireerd door beschrijvingen in de Koran, de tuinen van Granada en Damascus, afstekend tegen de witte toppen van de Midden-Atlas. Na aankomst bezoek aan het beroemde Place Djemaa El-Fna met o.a. de Koutoubia-moskee, voltooid onder de Berberse Almohaden-dynastie eind 12e eeuw, met de befaamde minaret van 69 meter die het voorbeeld was voor de Hassantoren in Rabat en de Giralda in Sevilla. Overnachting in Marrakech.

 • Dag 8, Marrakech
  De hele dag in het teken van kunsten. De route gaat langs fraai gerestaureerde paleizen: het 16e-eeuwse Al-Badi-paleis telde ooit 360 kamers en is sterk beïnvloed door het Alhambra; de verkoelende vijver op de binnenplaats meet 90 bij 20 meter. Het 19e-eeuwse Bahia-paleis was de residentie van een grootvizier en is gebouwd in verschillende islamitische en Moorse stijlen. De Jardin Majorelle was veertig jaar eigendom van de schilder Jacques Majorelle (1886-1962), die er een waar lustoord van maakte, nu midden in Marrakech. Yves Saint-Laurent en Pierre Bergé verfraaiden tuin en paviljoens verder; hun Berber-collectie kan bewonderd worden. Vlakbij is het nieuwe Musée Yves Saint-Laurent, gehuisvest in een Berbers ogend gebouw met 4000 m2 tentoonstellingsoppervlak. In de middag voor liefhebbers een bezoek aan het Museum voor Eigentijdse Afrikaanse Kunst Al-Maaden (MACAAL), geopend eind 2016. Diner en overnachting in Marrakech.

 • Dag 9, Marrakech - Amsterdam
  Een ochtend ter eigen invulling, bij voorbeeld het Museum van Marrakech, een schitterend 19e-eeuws paleis met tentoonstellingen eigentijdse kunst en Marokkaans erfgoed; of het Berbermuseum. Transfer naar de luchthaven.

  N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Abdelkader Benali


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per Transavia Rotterdam/Den Haag-Tanger; Marrakech-Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in ****/***** accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • Vervoer en excursies conform programma inclusief entrees
 • Deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding door Abdelkader Benali
Data en prijzen

9-daags arrangement


 • Vlieg met Transavia
 • Abdelkader Benali

Van 16-10-2021 tot 24-10-2021

2,795.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Het zuidoosten van Polen

Bekijk

Het caleidoscopische Israël

Bekijk