Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

De rijkdom en macht van de oude Nubiërs

Bezoek aan werelderfgoed Djebel Barkal
Woon een Derwisjen-ceremonie bij
Verblijf aan de voet van het piramidecomplex van Meroë

De rijkdom en macht van de oude Nubiërs

Soedan

 • Prijsindicatie € 3.675 p.p.
 • Voor 10 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

November, December
Reisbeschrijving

De rijkdom en macht van de oude Nubiërs

Bij farao’s en piramides denken de meeste mensen aan het oude Egypte. Maar even ten zuiden van Egypte, in het huidige Soedan, stichtten de Nubiërs rond 2400 voor Christus een van de eerste koninkrijken van Afrika. 

Onder leiding van ‘zwarte' farao’s bouwden ze meer piramides dan de Egyptenaren en deden ze ook op andere gebieden niet onder voor de beter bekende noordelijke buur. In de achtste eeuw voor Christus werd het noordelijke koninkrijk aan de Nijl zelfs deels onderworpen. De rijkdom en macht van de oude Nubiërs ontging sommige ontdekkingsreizigers niet: in 1834 blies Giuseppe Ferlini de grootste graftombe van koningin Amanishakheto op om haar graf te roven. Maar het erfgoed van Soedan drong pas echt door bij de bouw van de Aswandam in de jaren ‘70. Sindsdien zijn verschillende opgravingen en restauratieprojecten van start gegaan die een unieke inkijk geven in de geschiedenis van dit vergeten koninkrijk. 

Deze reis is een ontdekkingstocht door het rijk van de Nubische farao’s en voert langs de hoogtepunten van deze beschaving, van de heilige berg Djebel Barkal tot de heiligdommen van Musawarat Es Sufra, Naga en de piramides nabij de oude koningsstad Meroë. 

Programma

 • Dag 1 Amsterdam – Khartoum
  Rond het middaguur vertrek naar Khartoum via Istanbul. Na aankomst aan het einde van de avond per touringcar naar het hotel. Overnachting in Khartoum.

 • Dag 2 Khartoum & Omdurman
  Na het ontbijt verkenning van de oude en nieuwe hoofdstad van Soedan. Om Omdurman, de oude hoofdstad van Soedan, te bereiken oversteek van de samenvloeiing van de Blauwe en de Witte Nijl bij het presidentiële paleis, waar de Britse generaal Gordon in 1885 werd onthoofd door de troepen van Mahdi. Bezoek aan de tombe van Mahdi en het interessante Khalifa's House, met een klein museum over de Mahdyia. Aansluitend wandeling over de markt van Omdurman en gelegenheid tot lunch.
  's Middags bezoek aan het Nationaal Museum met onder meer twee prachtige tempels uit de omgeving van het Nassermeer, door de Unesco voor vernietigende overstromingen behoed. Tegen zonsondergang naar het graf van soefi-leider Hamed el-Nil om een Derwisjen-ceremonie bij te wonen.

 • Dag 3 Khartoum – Oud-Dongola – Karima
  ‘s Ochtends vertrek naar het zo’n 400 km ten noorden van Khartoum gelegen Karima, op de oude handelsroute tussen centraal Afrika, Egypte en het Arabisch Schiereiland. Onderweg bezoek aan de archeologische opgravingen van Oud-Dongola, pal aan de oever van de Nijl. Hier bevinden zich restanten van de hoofdstad van het christelijk koninkrijk Makurië in het oude Nubië. De Islamitische begraafplaats aan de voet van de heuvel is opvallender, met zijn ‘bijenkorfgraven'. In de namiddag aankomst in Karima, alwaar diner en overnachting.

 • Dag 4 Karima – Djebel Barkal – Necropolis van El Kurru
  Vandaag bezoek aan de Wereld-erfgoedsite van Djebel Barkal, de ‘Nubische Olympus’. Aanvang met een bezoek aan de tempel aan de voet van de berg, gewijd aan de ‘nieuwe’ farao’s en hun beschermgod Amon. Naast diens tempel zijn er nog verschillende tempel- en paleisruïnes, ramsculpturen en koningsgraven te vinden die tot het werelderfgoed behoren. Uiteraard ook bezichtiging van de reliëfs in een uit de berg gehouwen kamer.
  Na de lunch vertrek naar het dorp El Kurru, waar bezoek aan de koninklijke necropolis van Napata, die gelijkenis vertoont met de graven in de Vallei der Koningen in Luxor; de tombes zijn gedecoreerd met kleurrijke godsafbeeldingen, farao’s en hiërogliefen. Op de terugweg naar het hotel in Karima bezoek aan het versteende woud nabij El Kurru, bestaand uit eeuwenoude, omgevallen boomstammen.

 • Dag 5 Karima – Kerma – Tombos – Karima
  In de morgen bezoek aan de markt van Karima voor een inkijkje in het dagelijks leven van de Soedanezen. Vervolgens uitstapje naar Kerma en Tombos. In het oude handelsstadje Kerma, van ca. 2500 tot de 15de eeuw voor Chr. een zelfstandig koninkrijk, bezoek aan het archeologisch museum en de restanten van een ‘Defuffa', een typisch Nubisch lemen bouwwerk, een van de oudste van Afrika. Nabij het dorpje Tombos bezoek aan de steengroeven, waar tussen de rotsblokken het ongeveer 3000 jaar oude beeld staat van farao Taharqa, overleden in 664 v. Chr. Via een route langs de Nijl retour naar Karima, alwaar overnachting.

 • Dag 6 Karima – Nuri Necropolis
  Na het ontbijt boottocht over de Nijl langs zanderige oevers en verschillende eilandjes in de rivier tot aan de Meroë-dam. Na de lunch excursie naar Nuri op de oostelijke oever; onder de piramides bevindt zich de grootste van Soedan, voor Taharqa, de laatste van de Zwarte Farao’s. In de avond gelegenheid om Karima te verkennen en de lokale markten te bezoeken. Overnachting in Karima.

 • Dag 7 Karima – Meroë
  Vertrek naar Meroë, via de Bayuda-woestijn. Onderweg een tussenstop bij de opgravingen van het middeleeuwse klooster nabij Ghazali. Het klooster werd gesticht tussen 680 en 720 na Christus, waarschijnlijk door de legendarische Nubische koning Merkurios. Het werd verlaten in de 13e eeuw. Voortzetting van de route naar Meroë, waar een veertigtal zwarte piramiden wachten op een heuveltop, waarvan sommige nog perfecte staat. Diner en overnachting in het Meroë-tentenkamp met zicht op de piramiden.

 • Dag 8 Meroë 
  De hele ochtend ter besteding aan het verkennen van het piramidecomplex van Meroë, onderdeel van de Koninklijke Necropolis van Meroë. Iedere piramide heeft een grafkapel, te herkennen aan de muren, die volledig met reliëfs zijn versierd ter illustratie van het leven van de begraven koning en ter verering van de goden. In de middag verplaatsing naar de koninklijke stad van Meroë, gedurende elf eeuwen (800 v.Chr. - 350) hoofdstad van het koninkrijk Koesj. In wat eens het ommuurde gedeelte van de stad was liggen nu de opgravingen van het voormalig koninklijk paleis, een aantal overheidsgebouwen en het koninklijk badhuis. Voor zonsondergang terug naar de piramides. Diner en overnachting in het Meroë-tentenkamp.

 • Dag 9 Meroë – Musawarat Es Sufra – Naga – Khartoum
  Vandaag terugkeer naar Khartoum; en route bezoek aan de opgravingen van Musawarat Es Sufra, een groot tempelcomplex met zeven heiligdommen, en Naga, met een goed gepreserveerde, ‘Romeinse' kiosk. In de vroege avond aankomst in Khartoum, waar gelegenheid ter opfrissing voor het afscheidsdiner. Aansluitend transfer naar de luchthaven.

 • Dag 10 Khartoum - Amsterdam
  Terugvlucht naar Amsterdam via Istanboel. Aankomst te Amsterdam in de loop van de ochtend.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Drs. Theo van de Laar


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per Turkish Airlines Amsterdam - Khartoum v.v. (met overstap in Istanbul)
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in Khartoum in een ****-hotel o.b.v. logies en ontbijt
 • Verblijf in het Karima Nubian Rest House en Meroë Camp o.b.v. volpension
 • Vervoer in Khartoum per bus, buiten Khartoum per 4x4 drive conform programma
 • Entrees conform programma
 • Deskundige Nederlandstalige reisleiding door drs. Theo van de Laar
Data en prijzen

10-daags arrangement


 • Vluchten per Turkish Airlines
 • Nederlandstalige reisleiding door drs. Theo van de Laar

Van 25-11-2021 tot 04-12-2021

3,675.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Het zuidoosten van Polen

Bekijk

Saksische kastelen

Bekijk