De rijkdom en macht van de oude Nubiërs

Bij farao’s en piramides denken de meeste mensen aan het oude Egypte. Maar even ten zuiden van Egypte, in het huidige Soedan, stichtten de Nubiërs rond 2400 voor Christus een van de eerste koninkrijken van Afrika.
Onder leiding van ‘zwarte' farao’s bouwden ze meer piramides dan de Egyptenaren en deden ze ook op andere gebieden niet onder voor de beter bekende noordelijke buur. In de achtste eeuw voor Christus werd het noordelijke koninkrijk aan de Nijl zelfs deels onderworpen. De rijkdom en macht van de oude Nubiërs ontging sommige ontdekkingsreizigers niet: in 1834 blies Giuseppe Ferlini de grootste graftombe van koningin Amanishakheto op om haar graf te roven. Maar het erfgoed van Soedan drong pas echt door bij de bouw van de Aswandam in de jaren ‘70. Sindsdien zijn verschillende opgravingen en restauratieprojecten van start gegaan die een unieke inkijk geven in de geschiedenis van dit vergeten koninkrijk.
Deze reis is een ontdekkingstocht door het rijk van de Nubische farao’s en voert langs de hoogtepunten van deze beschaving, van de heilige berg Djebel Barkal tot de heiligdommen van Musawarat Es Sufra, Naga en de piramides nabij de oude koningsstad Meroë.