Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 62 of maak een afspraak

Antiek Perzië

Antiek Perzië

Iran

 • Prijsindicatie € 3.295 p.p.
 • Voor 15 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

November
Reisbeschrijving

Antiek Perzië

Het oude Perzië heeft altijd en overal een bijzondere klank opgeroepen als land van Persepolis, van de Grieks-Perzische mengcultuur, van de grote heersers Cyrus en Darius en van het legendarische deel van de Zijderoute, bekend als de Sjahroute. Poëzie en liederen, de Wijzen uit het Oosten, de legendarische rijken der Achaemeniden en Sassaniden, de grote dichters Ferdowsi, Saadi, Hafez en Omar Khayyam – dat zijn de alom bekende beelden van het antieke Perzië. Na de gedwongen beëindiging van het bewind van de Sjahs is het land terecht gekomen in een maalstroom van religieuze en geestelijke turbulentie. In de 21e eeuw zoekt Iran weer aansluiting bij de rest van de wereld, zonder oude tradities in te leveren en met behoud van de kostbare authenticiteit.

Deze reis biedt een mooie gelegenheid om in Iran, dat recentelijk voornamelijk uit het perspectief van politieke berichtgeving aandacht krijgt, de sfeer van exotiek, oude keizerlijke pracht en praal, culturele rijkdom en eeuwenlange geschiedenis te beleven. Van bedevaartsoord Hamadan tot trendy Teheran, van de oudheid van Persepolis tot de bedrijvigheid van Isfahan. Overal in dorpen en steden hoor je fonteinen klateren. Fruithandelaren stallen hun kleurige waren uit, in de bazaars ruikt het naar rozenolie, saffraan en kardemom. Mensen flaneren langs brede rivieren en dragen gedichten voor. Iran is het jonge gezicht van antiek Perzië.

Programma

 • Dag 1 Amsterdam – Teheran
  Na aankomst in Teheran, per Iran Air, transfer naar het hotel. Overnachting in Teheran.

 • Dag 2 Teheran
  Na het ontbijt stadsverkenning. Allereerst bezoek aan het Golestan-paleis, voormalige zetel van de Qajarendynastie. Vervolgens naar het Nationaal Archeologisch Museum (Muzeh Iran-e Bastan), het belangrijkste en oudste museum van het land, dat in 1937 werd geopend. Na de lunch rondleiding in de juwelencollectie, ondergebracht in de kluis van de Centrale Bank. Het museum bevat topstukken als de roze, maar liefst 182 karaat tellende, Darya-e Noor; de bekende Pauwentroon; en de kronen die voor Fara Dibah zijn vervaardigd. Overnachting in Teheran.

 • Dag 3 Teheran – Hamadan
  In de ochtend bezoek aan het Reza Abassi Museum waar een unieke verzameling ‘Goud der Achaemeniden’ en Mongoolse miniaturen wordt tentoongesteld. Vervolgens vertrek naar Hamadan, een van de oudste steden van Iran, rond 700 v. Chr. gesticht door de laatste grote Medische heerser over Assyrië, Assoerbanipal. Aankomst in de namiddag, overnachting in Hamadan.

 • Dag 4 Hamadan
  Vanochtend stadsoriëntatie met bezoek aan de oude ruïnes van Ekbatan, die ooit het paleis zouden hebben bevat dat duizenden kamers telde en waarvan de binnenmuren met zilver en goud waren bekleed, zo schreef althans Herodotus. Van het paleis zijn geen resten meer te vinden. Wel treft u er de Mausolea van de oude wijsgeer Avicenna en de Perzisch dichter Baba Tahir en de tomben van de Bijbelse koningin Esther en haar neefje Mordechai, een belangrijke pelgrimsplaats voor de joodse gemeenschap in Iran. Overnachting in Hamadan.

 • Dag 5 Hamadan – Qom – Kashan
  Vandaag vertrek naar Kashan. Onderweg tussenstop in Qom voor een bezoek aan het heiligdom voor Fatima; de enorme gouden koepel die boven haar mausoleum zweeft en de sierlijke minaretten van het heiligdom zijn reeds van grote afstand te onderscheiden. Vervolgens naar Kashan, alwaar overnachting.

 • Dag 6 Kashan
  Vandaag de hele dag ter verkenning van Kashan. ’s Ochtends bezoek aan de koninklijke tuin van Fin, ontworpen door Shah Abbas I en opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de middag bezoek aan twee architectonische hoogstandjes uit het Qajarentijdperk, het Tabatabaei- en het Borujerdi huis. Vervolgens bezoek aan de Agha Bozorgh-moskee, gebouwd in opdracht van de moellah Mahdi Naraghi II. Met de verzonken tuin en twee iwans (poortgebouwen) is het een schoolvoorbeeld van de symmetrische bouwstijl van de 19e eeuw. Daarna tijd ter vrije besteding in de bazaar. Overnachting in Kashan.

 • Dag 7 Kashan – Abyaneh – Natanz – Isfahan
  Vanuit Kashan naar Isfahan. Onderweg tussenstop in het pittoreske bergdorpje Abyaneh, gelegen aan de voet van de Karkas berg. Het dorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan bestaat uit traditionele rode lemen huisjes, en ook de inwoners houden de traditionele leefgewoonten in stand. Via Natanz,waar bezoek aan de Vrijdagsmoskee, in de namiddag aankomst in Isfahan, uitvalsbasis de komende paar dagen. 

 • Dag 8 Isfahan
  In de ochtend wandeling over het sprookjesachtige Emanplein, met bezoek aan de Eman- en Sheikh Lotfollah moskee, bekend als de mooiste van het land, en het Ali Qapu Paleis. Aansluitend vrije tijd voor bezoek aan de Grote Bazaar en gelegenheid tot lunch. In de middag wordt het Paleis van de 40 Zuilen bezocht. Overnachting in Isfahan.

 • Dag 9 Isfahan
  Aanvang van de dag met een stadswandeling die onder meer leidt langs de unieke vrijdagmoskee in de bazaar van Isfahan. Vervolgens naar de Armeense Jolfa wijk voor een bezoek aan de met kleurrijke fresco’s versierde 17e eeuwse Vank-kathedraal, de Bethlehemkerk en het muziekmuseum, het enige in heel Iran, met meer dan 300 traditionele instrumenten. Tot slot wandeling over de beroemde Pol-e-Khaju brug, die over de Zayande Rud rivier ligt. Overnachting in Isfahan.

 • Dag 10 Isfahan – Nain – Meibod – Yazd
  Na het ontbijt vertrek van Isfahan naar Yazd. En route bezoek aan de Jameh Moskee in Nain, een van de oudste in Iran, daterend uit de 8e eeuw. Vervolgens in Meybod bezoek aan het oude Narin Qal’eh, een van de typische gefortificeerde adobe nederzettingen in Iran, tevens bezoek aan de nabijgelegen gerestaureerde karavanserai. In de vroege avond aankomst in Yazd, waar overnachting.

 • Dag 11 Yazd
  De hele dag om de ‘hoofdstad van het zoroastrisme’ in Iran te verkennen.Allereerst bezoek aan de Zoroaster Vuurtempel, waar het vuur al 1500 jaar onafgebroken brandt. In de oude stad vervolgens bezoek aan de Vrijdagmoskee, het beroemde Amir Chamagh-complex waarna bezichtiging van de façade van de Chahar Suqbazaar en de hoogste windtoren (badgir) ter wereld in de (UNESCO) tuin van Dawlatabad. Overnachting in Yazd.

 • Dag 12 Yazd – Pasargadae - Shiraz
  Vertrek naar Shiraz. Onderweg tussenstop in Abarkouh, voor een kort bezoek aan een eeuwenoud ijs-huis. Door een uniek luchtsysteem werd hier ijs bewaard, bestemd voor gebruik in hete zomers. Vervolgens bezoek aan Pasargadae, ooit de eerste hoofdstad van het Achaemenidische rijk. De stad werd gebouwd door Cyrus II, wiens tombe nog de belangrijkste bezienswaardigheid is. Ooit lagen hier zijn gouden sarcofaag, juwelen en mantel. Tevens zijn hier nog resten van de beroemde tuinen van Pasargadae te zien. In de namiddag aankomst in Shiraz, alwaar overnachting.

 • Dag 13 Shiraz – Persepolis – Naqsh-e-Rostam – Shiraz 
  Vandaag een rondleiding in Persepolis. Deze archeologische bezienswaardigheid is dramatisch gesitueerd op een hoogvlakte midden in de woestijn. Persepolis werd in ca. 518 v. Chr. door keizer Darius gebouwd en door Cyrus gebruikt om uiteindelijk door Alexander de Grote verwoest te worden. Aansluitend door Naqsh-e Rustam, waar Achaemenidische en Sassanidische graftomben en reliëfs te zien zijn. In de namiddag bezoek aan de mausolea van de dichters Sa’adi en Hafez, die beiden in poëtische tuinen rusten aan de rand van de stad. Overnachting in Shiraz.

 • Dag 14 Shiraz - Teheran
  Na het ontbijt aanvang van een uitgebreide stadstour met onder meer bezoek aan de beroemde Narenjestan tuin en de levendige Vakilbazaar. Vervolgens wandeling langs de citadel van Karim Khan Zand om vervolgens de koranschol (Madrassa) Khan Khvaja te bezoeken. Ook een bezoek aan de prachtige Nasir al Malk moskee ontbreekt niet. Daarna naar de luchthaven van Shiraz voor de vlucht naar Teheran, alwaar overnachting.

 • Dag 15 Teheran - Amsterdam
  In de vroege ochtend naar de luchthaven van Teheran voor de terugreis naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Drs. Rouslan Nimetoullaev


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vliegreis per Iran Air Amsterdam – Teheran v.v. 
 • Luchthavenbelasting
 • Binnenlandse vlucht 
 • 1 stuks ruimbagage 
 • Vervoer volgens programma per bus met airconditioning
 • Verblijf in centraal gelegen ***/**** hotels op basis van logies & ontbijt
 • Excursies volgens programma inclusief entrees 
 • Lokale Engelssprekende gidsen
 • Nederlandstalige deskundige reisleiding door drs. Rouslan Nimetoullaev
Data en prijzen

15-daags arrangement


 • Vlieg met Iran Air
 • Drs. Rouslan Nimetoullaev

Van 10-11-2019 tot 24-11-2019

3,295.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Ontdek veelzijdig Jordanië

Bekijk

Moskou & St. Petersburg

Bekijk