Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Art of Persia

Bezoek aan de woonpaleizen van Farah Diba
Excursie naar Persepolis
Bezoek aan de ateliers van kunstenaars en ontwerpers in Teheran en Shiraz

Art of Persia

Iran

 • Prijsindicatie € 3.375 p.p.
 • Voor 12 dagen
Data en prijzen

Thema

Kunst

Vertrekperiode

April
Reisbeschrijving

Art of Persia

Sinds 1979 heeft Iran het imago van een land van talrijke monumenten uit een rijke geschiedenis, ondergesneeuwd door de islamitische revolutie en het erop volgend isolement. Toch bestaat die geschiedenis niet alleen uit het mysterie van de zoroastriërs, de glorie van Persepolis, de overvloed van de Zijderoute en de zwaarbewapende decadentie van de laatste sjah. De laatste sjahbanoe (keizerin), Farah Diba Pahlavi, was een in Parijs afgestudeerde kunsthistorica, die in Perzië de moderne kunst en de opera introduceerde. Haar collectie moderne kunst - met Warhol, Rothko, Picasso... - wordt bewaard in het indrukwekkende Museum voor Moderne Kunst in Teheran, terwijl het door haar opgerichte Reza Abbasi Museum een verfijnde collectie Perzische kunst herbergt. De weelderige sieraden van de keizerin vormen de kern van de juwelencollectie in de Nationale Bank van Teheran.

Deze reis gaat op zoek naar de vervlogen en de overgebleven schoonheid van Perzië: in het intieme zomerpaleis van Farah Diba aan de kust in Ramsar, in het woonpaleis in Tehran, in het straatbeeld en de musea van Isfahan en Sjiraz. Maar ook in de bekoring van oude interieurs en kostuumornamenten die de hedendaagse kunstenaars, designers en modeontwerpers in Iran inspireren. 

De bevlogen Iran-kenners Rouslan Nimetoullaev en kunstenaar annex modeontwerper Aziz Bekkaoui omkleden de reisindrukken met boeiende verhalen, op de snede van oud en nieuw.

Programma

 • Dag 1  Amsterdam – Teheran
  Middagvlucht van Amsterdam naar Teheran. Na aankomst transfer naar het hotel. Overnachting in Teheran.

 • Dag 2 Teheran
  Na het ontbijt verkenning van de bruisende Iraanse hoofdstad (13 miljoen inwoners) en de wijk Niavaran, bekend om het gelijknamig paleizencomplex. Daarna rondleiding in de juwelencollectie, ondergebracht in de kluis van de Centrale Bank, langs topstukken als de roze Darya-e Noor (182 karaat!), de bekende Pauwentroon en de kroningskronen die voor Fara Dibah zijn vervaardigd. In de middag een bezoek aan het Museum voor Moderne  Kunst, in 1977 geopend door Farah Diba en twee jaar later weer gesloten. De grote collectie westerse moderne kunst (David Hockney, René Magritte, Roy Lichtenstein etc.) bleef 20 jaar aan het oog van de wereld onttrokken en is ook nu zelden toegankelijk, terwijl het de mogelijk waardevolste collectie moderne kunst buiten Europa en Amerika is.

 • Dag 3 Teheran
  In de ochtend bezoek aan het ommuurde, weelderige Golestan-paleis, regeringszetel van de voorlaatste koninklijke dynastie van Iran, later door de Pahlavi’s gebruikt voor ontvangsten. Vervolgens bezoek aan een lokale modeontwerper. Aansluitend een bezoek aan het Reza Abassi Museum met een unieke verzameling ‘Goud der Achaemeniden’. Overnachting in Teheran.

 • Dag 4 Teheran - Ramsar
  ’s Ochtends per binnenlandse vlucht naar Ramsar in het groene Noorden van Iran, gelegen aan de Kaspische Zee. Na aankomst in de middag bezoek aan het Ramsar Paleis. De voormalige zomerresidentie van Reza Shah en vervolgens zijn zoon Mohamed Reza Pahlavi, is gelegen in een weelderige tuin die ongeveer 60.000 vierkante meter beslaat. Overnachting in Ramsar.

 • Dag 5 Ramsar – Teheran
  Vandaag per touringcar terug naar Teheran. Het is een route dwars door het hoogland van Iran en het Elboers-gebergte met prachtige panoramische uitzichten op onder meer de Stratovulkaan Damavand. Met 5610 meter is de vulkaan, die een belangrijke rol speelde in het Zoroastrisme, de hoogste berg in Iran. De namiddag ter vrije besteding in Teheran.

 • Dag 6 Teheran – Shiraz 
  Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven van Teheran voor de binnenlandse vlucht naar Shiraz. Na aankomst bezoek aan het Narejestan Paleis en het mausoleum van Mir Ahmad met ingelegd spiegelglas, bekendste pelgrimsoord van het sji'isme. Overnachting in Shiraz.

 • Dag 7 Shiraz
  Vanochtend bezoek aan de mooiste moskee  - de Nasir al Molk-moskee, waar het gekleurde glas in de zon schittert. In de middag excursie naar Persepolis. De ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen en een van de belangrijkste complexen uit de oudheid was ook de stad van Darius en Xerxes, geduchte tegenstanders van de Grieken.Twee reusachtige, gevleugelde stieren bewaken de entree van deze sublieme site, in 1971 de locatie van een overdadig feest van Sjah Reza ter ere van de 2500ste verjaardag van de Perzische monarchie. Niet ver van Persepolis liggen de koningsgraven van Naqsh-e-Rostan, de laatste rustplaats van Darius I en II. Zij liggen hoog in de rotsen, onbereikbaar voor rovers. Beroemd zijn de bas-reliëfs uit 1000 v. Chr.

 • Dag 8 Shiraz – Isfahan 
  In de ochtend vertrek vanuit Shiraz naar Isfahan. Onderweg bezoek aan Pasargadae (Unesco-werelderfgoed), ooit de eerste stad van het Achaemenidische rijk, verbonden met Cyrus II, ook wel de Grote genoemd. De stad is bekend om resten van de beroemde tuinen van Pasargadae en een eeuwenoud ijshuis. Na aankomst in Isfahan wandeling over de monumentale bruggen over de ondiepe Zayadaneh-rivier, waar een groot deel van het sociale leven van Isfahan zich afspeelt. Overnachting in Isfahan.

 • Dag 9 Isfahan
  Isfahan is een van de hoogtepunten van deze reis. De stadsverkenning in Isfahan begint met het Naghshe Jahan  Plein, een van de mooiste pleinen ter wereld, waaraan het paleis van Sjah Abbas  - Ali Qapu ligt. De wandeling gaat langs Sheikh Lotfollah moskee en het mooiste monument van Isfahan: de Imam Moskee, geheel bedekt met blauw tegelwerk. Na een kop koffie in een van de hippe coffeeshops bezoek aan het paleis-museum Chehel Sotun, gebouwd door Abbas I om gasten te ontvangen. Fresco 's beelden de grote triomfen van de sjahs uit. Ter afsluiting van de dag bezoek aan de christelijke wijk Jolfa, alwaar bezichtiging van de met indrukwekkende fresco’s versierde Vank-kathedraal. Overnachting in Isfahan.

 • Dag 10 Isfahan – Kashan
  Na het ontbijt vertrek naar Kashan, een oase aan de rand van de Rasht-e Kavir woestijn. Na aankomst bezoek aan de huizen van Seyyed Ja'far Boroujerdi, de tapijthandelaar die dit huis 130 jaar geleden liet bouwen. Afsluitend een kijkje in de 500 jaar oude Hammam-e Sultan Mir Ahmad, een klassiek Iraans badhuis, en de koninklijke tuin van Fin (Unesco-erfgoedlijst), ontworpen door Sjah Abbas I. Overnachting in Kashan.

 • Dag 11 Kashan – Teheran
  In de morgen terugkeer naar Teheran waar de middag ter vrije besteding. Overnachting in Teheran.

 • Dag 12 Teheran – Amsterdam
  In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven van Teheran voor de retourvlucht naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Drs. Rouslan Nimetoullaev


Meer informatie

Aziz Bekkaoui


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per Iran Air Amsterdam – Teheran v.v.
 • Luchthavenbelasting
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in lokale **** hotels op basis van logies en ontbijt
 • Vervoer en excursies conform programma inclusief entrees
 • Nederlandssprekende reisleiding door drs. Rouslan Nimetoullaev en bijdragen door Aziz Bekkaoui
 • Lokale Engelssprekende gidsen
Data en prijzen

12-daags arrangement


 • Drs. Rouslan Nimetoullaev
 • Toelichtingen van Aziz Bekkaoui

Van 08-11-2020 tot 19-11-2020

3,375.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Kyoto en het betoverende land eromheen

Bekijk

De Achterhoek

Bekijk