Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië

Bezoek aan 'nieuw wereldwonder' Petra
Jeep-excursie door het maanlandschap van Wadi Rum
Bezoek de kruisvaarderskastelen van Jordanië

Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië

Jordanië

 • Prijsindicatie € 2.275 p.p.
 • Voor 11 dagen
Data en prijzen

Thema

Archeologie

Vertrekperiode

Maart, Oktober
Reisbeschrijving

Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië

Exotische woestijnkrijgers in lange gewaden, de bewogen Arabische Opstand en de machtsverdeling aan de Jordaanoever horen bij het koninkrijk Jordanië.

Al 10.000 jaar ligt het land op de grote handelsroutes van het Nabije Oosten. Overal zijn de resten van oude culturen te vinden: groots aangelegde Romeinse steden, het uit rotsen gehouwen Petra, christelijke kerken met wonderschone mozaïeken en trotse kruisvaarderkastelen. Na vertrek van kruisridders en pelgrims werd het stil in Jordanië. Woonden er uitsluitend nomaden of werden de oude nederzettingen nog bewoond?
Pas in de negentiende eeuw druppelen reisverslagen van ontdekkingsreizigers binnen. Die vergetelheid zorgde er, samen met het klimaat, voor dat cultuurresten perfect bewaard zijn gebleven. De monumenten zijn indrukwekkender en completer dan Pompeï en de Peloponnesos. Zo is de hoofdstad Amman een grote, moderne metropool met tastbare oude geschiedenis. Omstreeks 1000 v. Chr. was het de hoofdstad van de Ammonieten en heette het Rabbath Ammon (ten tijde van het Hellenisme en de Romeinen was die naam Philadelphia). Onderweg geniet u van het ruige natuurschoon van de woestijn met als hoogtepunten de rozerode rotsen van Petra en de wonderlijke Dode Zee.

Programma

 • Dag 1  Amsterdam – Amman
  In de loop van de middag vertrek naar Amman. Na aankomst in ontvangstneming van het visum on arrival en vervolgens transfer naar het hotel, alwaar overnachting.

 • Dag 2 Amman
  De stadsverkenning volgt de Bijbelse sporen, zoals de plaats die in Johannes 1:28 wordt aangeduid als Bethanië, waar Jezus gedoopt is door Johannesde Doper. Het paleis Araq el-Emir uit de tweede eeuw v.Chr. wordt bezocht, tevens het Romeinse amfitheater en de citadel met het Omajjadenpaleis uit de achtste eeuw. In de middag bezoek aan het nieuwe Museum van Jordanië en een rondgangdoor het Royal Automobile Museum in het Koning Hussein Park. De dag wordt afgesloten met tijd ter eigen beschikking in de Regenboogstraat en de soeks. Overnachting in Amman.

 • Dag 3 Amman – Jerash – Ajloun, Amman
  Vandaag uitstapje naar Jerasj en Ajloun. Jerash is een van de steden van de oude Decapolis, een door de Romeinen georganiseerde bond van autonome steden. Een aantal ervan ligt binnen het huidige Jordanese grondgebied, te weten Gadara, Abila, Pella, Dion, Gerasa en Philadelphia (het huidige Amman). Jerasj, het Romeinse Gerasa, is een van de mooist geconserveerde steden van het Midden-Oosten. In de derde eeuw was Gerasa een immense stad, waarvan nu ongeveer tien procent is opgegraven. Te zien is de grote Artemis-tempel, een lieflijk theatertje, de kolossale, goed bewaarde zuilenstraat en het forum, beroemd om zijn ovale vorm. Net buiten Jerasj bezichtiging aan het kasteel Ajloun, het enige islamitische kasteel in Jordanië. Vervolgens terugkeer naar Amman, alwaar overnachting.

 • Dag 4 Amman
  Vandaag bezoek aan het kunstcomplex Darat Al-Funoun dat 30 jaar geleden werd opgericht. De zes gerenoveerde gebouwen waren ooit een van de eerste residenties van de wijk en werden bewoond door Jordanië’s meest prominente families. De tuinen van het complex huizen onder meer de archeologische opgravingen van een zesde eeuwse Byzantijnse kerk en wat vermoedelijk ooit een Romeinse tempel gewijd aan Hercules was. De rest van de middag ter vrije besteding om op eigen gelegenheid de rest van Amman’s bruisende stadskern te verkennen.

 • Dag 5 Amman – Mt. Nebo – Madaba – King’s way – Kerak
  In de ochtend vertrek naar Kerak. Onderweg bezoek aan de Neboberg, bekend uit de Bijbel als de berg Pisga, waar Mozes op 120-jarige leeftijd is overleden, en Madaba waar bezoek aan de Sint Joriskerk met een mozaïekplattegrond van Jeruzalem (uit de tweede helft van de zesde eeuw n. Chr., gemaakt op basis van een plaatsnamen-lexicon uit de vierde eeuw). Vervolgens via de ‘Koningsweg’ naar Kerak, alwaar overnachting.  

 • Dag 6 Kerak – Wadi Musa – Petra
  Vanuit Kerak reis naar een van de zeven nieuwe wereldwonderen, Petra. Maar eerst bezoek aan het befaamde kruisvaarderkasteel Kerak uit 1142, belegerd door Nur ad-Din, door Saladin en door Baibars. Kerak (Krak des Moabites)  is tot 1263 in handen van de kruisridders gebleven. Overnachting in Petra. Lang voor de komst van de Romeinen was deze in de rotsen uitgehouwen koningsstad het centrum van een bloeiend rijk.  

 • Dag 7 Petra
  Vandaag staat geheel in het teken van de oude rotsstad. De overblijfselen van de oude Nabateeën-stad zijn alleen te voet en via een smalle kloof bereikbaar. De adembenemende graftempel die, evenals vele andere gebouwen in Petra zijn, uit de rotsen werd gehakt. Overal wedijveren de prachtige kleuren van de rotsen met het bouwkunstig eindresultaat. Verderop liggen het theater en andere bouwwerken waaronder de Romeinse zuilenhof, het bassin en het kasteel Bint van de dochter van de farao. De liefhebbers kunnen de 1000 treden naar het klooster bestijgen. Overnachting in Petra.

 • Dag 8 Petra – Wadi Rum – Amman
  In de ochtend vertrek naar Wadi Rum, waar Lawrence of Arabia destijds zijn leger verzamelde voor de aanval op Aqaba. Een tocht per jeep door het maanlandschap met uitgedroogde rivierbekkens (wadi's), grillige zandsteenbergen en - vooral – eindeloze schakeringen gloeiende zandvlakten - de ‘Maanvallei’. Bezoekaan de ‘Bron van Lawrence’ (T.E. Lawrence was hier in 1917-18; Lawrence of Arabia werd hier opgenomen), de tomben, tempel en muurschilderingen van de Nabateeërs en natuurmonumenten. Lunch in een Bedoeïnenkamp. Vervolgens doorreis naar Amman, alwaar overnachting.

 • Dag 9 Amman – Dode Zee
  Vandaag bezoek aan de wijngaard van de Jordan River Foundation in Al Mafraq. Vervolgens naar Al Zarqa voor een proeverij. In de late namiddag vertrek naar de Dode Zee, alwaar overnachting. 

 • Dag 10 Dode Zee
  De gehele dag ter vrije besteding aan het water van de Dode Zee, het laagst gelegen meer ter wereld.

 • Dag 11 Amman - Amsterdam
  Na een vroeg ontbijt vertrek naar de luchthaven van Amman voor de terugvlucht naar Amsterdam.

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Drs. Theo van de Laar


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per Royal Jordanian Amsterdam – Amman v.v.
 • Luchthavenbelastingen (ca. € 240,- per persoon)
 • Overnachtingen in lokale ***/**** hotels
 • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Entrees en vervoer conform het dagprogramma
 • Engelssprekende lokale begeleiding
 • Deskundige Nederlandstalige begeleiding door drs. Theo van de Laar (maart)
Data en prijzen

11-daags arrangement


 • Vlieg met Royal Jordanian
 • Drs. Theo van de Laar

Van 25-10-2020 tot 05-11-2020

2,275.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Grieks-Romeins Zuidwest-Turkije

Bekijk

Cyprus: Eiland van Aphrodite

Bekijk