Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 62 of maak een afspraak

Kunst in de Golfstaten

Jubileumreis

Kunst in de Golfstaten

Qatar - Oman - Verenigde Arabische Emiraten

 • Prijsindicatie € 2.995 p.p.
 • Voor 11 dagen
Data en prijzen

Thema

Kunst

Vertrekperiode

November
Reisbeschrijving

Kunst in de Golfstaten

Moderne kunst en architectuur staan centraal tijdens deze jubileumreis, waarbij tevens bezoek aan de Dubai Design Week en de Abu Dhabi Art Fair is inbegrepen.

De Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman ontwikkelden zich in de afgelopen decennia van traditionele woestijnstaten tot belangrijke financiële centra. Deze nieuw verworven status wordt nu ook gereflecteerd op cultureel gebied. De buurstaten zijn verwikkeld in een culturele wedren, waarbij sterarchitecten als Jean Nouvel, Zaha Hadid en Rem Koolhaas architectonische hoogstandjes, zoals het nieuwe Louvre Abu Dhabi, ontwerpen voor rivaliserende opdrachtgevers en de fondsen voor kunstaankopen ongelimiteerd lijken te zijn. 

Programma

 • Dag 1 - Amsterdam - Dubai
  lucht met Turkish Airlines van Amsterdam naar Dubai en transfer naar het hotel. Overnachting in Dubai.

 • Dag 2 - Dubai
  Stadsverkenning langs kunstmatige eilanden als Dubai World en Palm Jumeirah en iconische torens als de Burj Kalifa. In de middag Alserkal Avenue, aangelegd in 2007 op een industrieterrein en inmiddels uitgegroeid tot het kunstcentrum van Dubai met 25 galeries. Helemaal nieuw is het zwart betonnen tentoonstellingspaviljoen The Concrete (2017), ontworpen door Rem Koolhaas en het eerst uitgevoerde ontwerp van OMA in de Verenigde Arabische Emiraten. We bezoeken ook de collectie contemporaine kunst van Ramin Salsali. Overnachting in Dubai.

 • Dag 3 - Dubai & Sharjah
  Verkenning van Dubai Design District (d3), ontworpen door Norman Foster en de jaarlijkse Dubai Design Week, de grootste designtentoonstelling van het Midden-Oosten die dan gaande is. Vervolgens naar Sharjah, hoofdstad van het gelijknamige emiraat en al sinds de 18e eeuw geregeerd door de familie Al Qasimi. Hoewel zonder olie-inkomsten (en overigens het enige emiraat waar alcohol verboden is), heeft Sharjah zich opgewerkt tot cultuurstad en een zeer avant-garde zelfs. Op het programma staan de Sharjah Art Foundation, een als museumdrop ingerichte reconstructie van een oud stadsdeel, het Sharjah Museum en het verfijnde Museum voor Islamitische Kunst. Overnachting in Dubai.

 • Dag 4 - Dubai - Abu Dhabi
  Vertrek naar Abu Dhabi, met en route een bezoek aan Masdar City, het duurzame stadsproject ontworpen door het Britse architectenbureau van Norman Foster en de Sheikh Zayed moskee, de grootse in de Emiraten met 82 koepels en vier minaretten, voltooid in 2007. Later in het oudste deel van Abu Dhabi zien we Qasr Al Hosn, een fort uit de tijd van voor de olie, de Cultural Foundation, een fraai gerenoveerd complex van typisch jaren zestig modernistische architectuur, en het World Trade Centre, met 381 meter het hoogste gebouw van Abu Dhabi. Overnachting in Abu Dhabi.

 • Dag 5 - Abu Dhabi (eiland Saadiyat)
  Abu Dhabi is het grootste van de Emiraten en heeft verreweg de meeste olie. Vandaar dat de grootse culturele projecten zich in Abu Dhabi bevinden, op het speciaal daarvoor aangelegde eiland Saadiyat. Hier ligt ook het Louvre Abu Dhabi van Jean Nouvel, waar tegen die tijd hopelijk de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci te zien zal zijn, onlangs als duurste schilderij ooit verkocht. Later op de dag een bezoek aan Norman Foster’s VAE-paviljoen voor Expo 2010 in Shanghai, in de vorm van zandduinen, en struinen door de kunstbeurs Abu Dhabi Art. Overnachting in Abu Dhabi.

 • Dag 6 – Abu Dhabi - Al Ain - Muscat
  Oman was een eeuw lang Portugees, vervolgens onafhankelijk als het Sultanaat van Oman en Zanzibar en uiteindelijk Engels. Oman heeft oliebaten, zij het bescheidener dan Saudi-Arabië en de Emiraten. Met minder uiterlijk vertoon, maar wel heel efficiënt, investeert het in musea en concertzalen om het toerisme te stimuleren. Meer dan de Emiraten en Qatar wil Oman een authentieke Oriëntaalse sfeer uitstralen. We beginnen met het in een mengsel van authentieke en vernieuwende architectuur opgetrokken Oman Nationaal Museum, met een fraaie verzameling historische objecten, waaronder ook prenten van de Nederlandse aanwezigheid in Oman tijdens de Gouden Eeuw. Vervolgens twee hoogst interessante kleine musea: het charmante Bait Al Baranda en het Bait Al Zubair, met een volledig gereconstrueerd authentiek Omaans dorp en een befaamde theetuin. Aan het eind van de middag een wandeling door de kleurrijke souk aan de Corniche, vol met antieke Omaanse dolken, Indiaase sjaals en traditionele Omaanse halwa, een zoet gerecht met kardamon, rozenwater en pistache. Overnachting in Muscat.

 • Dag 7 – Muscat
  Oman was een eeuw lang Portugees, vervolgens onafhankelijk als het Sultanaat van Oman en Zanzibar en uiteindelijk Engels. Oman heeft oliebaten, zij het bescheidener dan Saudi-Arabië en de Emiraten. Met minder uiterlijk vertoon, maar wel heel efficiënt, investeert het in musea en concertzalen om het toerisme te stimuleren. Meer dan de Emiraten en Qatar wil Oman een authentieke Oriëntaalse sfeer uitstralen. We beginnen met het in een mengsel van authentieke en vernieuwende architectuur opgetrokken Oman Nationaal Museum, met een fraaie verzameling historische objecten, waaronder ook prenten van de Nederlandse aanwezigheid in Oman tijdens de Gouden Eeuw. Vervolgens twee hoogst interessante kleine musea: het charmante Bait Al Baranda en het Bait Al Zubair, met een volledig gereconstrueerd authentiek Omaans dorp en een befaamde theetuin. Aan het eind van de middag een wandeling door de kleurrijke souk aan de Corniche, vol met antieke Omaanse dolken, Indiaase sjaals en traditionele Omaanse halwa, een zoet gerecht met kardamon, rozenwater en pistache.

 • Dag 8 – Muscat - Doha
  Transfer naar het vliegveld met onderweg een bezoek aan de Stal Gallery, geheel gewijd aan ultramoderne en eigentijdse kunst, en een blik op de beroemde opera van Oman. Dit is tot nu toe het enige echte opera- en theatergebouw in de regio, met zelfs een groot concert-kerkorgel, waarvan de huidige sultan een grote fan is, zodat ook symfonische werken met orgel kunne worden uitgevoerd. Vlucht naar Hamad International Airport, het nieuwe vliegveld van Doha, dat vol staat met aandachttrekkende, figuratieve sculptuur, zoals de ‘beerlamp’ van Urs Fischer, beelden van KAW en Tom Otterness en ook Oryxes van Tom Claassen. In Doha zien we de Nationale Bibliotheek van Rem Koolhaas (2018), en de beeldenreeks ‘The Miraculous Journey’ van Damien Hirst, en route naar het MATHAF, Doha’s eerste museum (mathaf betekent museum) voor de eigen uitgebreide collecties van hedendaagse kunst, met altijd een mooie nieuwe tentoonstelling, in een verbouwde voormalige school. Overnachting in Doha.

 • Dag 9 – Doha
  Qatar wil de Emiraten naar de kroon te steken met spectaculaire architectuur, onder meer de door de bouw van een reeks prestigieuze musea, ontworpen door sterarchitecten. Het programma omvat een rit langs het immense Nationaal Museum van Jean Nouvel, in de vorm van een woestijnroos rond en een bezoek aan het Museum voor Islamitische Kunst (MIA), ontworpen door I.M. Pei (2008), architect van het nieuwe Louvre in Parijs. In de prachtige tuin van het MIA staat het monumentale, 25 meter hoge beeld ‘7’ van Richard Serra. We bezoeken ook de Al Fanar moskee en de Msheireb Museums, met een tentoonstelling over slavernij in een voormalig huis van een familie van slavenhandelaren. Avondwandeling en diner in Katara Cultural Village, een nieuw aangelegd ‘dorp’ in een neo-authentieke stijl, met onder andere een amfitheater en een aantal galerieën. Het hoofdkantoor van Al Jazeera, de Qatarse internationale televisiezender die in het Arabisch en Engels uitzendt, is hier ook gehuisvest. Overnachting in Doha.

 • Dag 10 – Doha
  De ochtend is vrij. In de middag een bezoek aan het Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum, een groot privémuseum van een lid van de koninklijke familie diep in de woestijn, waar de Nederlandse pianist Kees Wieringa, oud-directeur van Museum Kranenburgh in Bergen, sinds 2016 directeur is. De collectie omvat 15.000 objecten, deels curiosa, van islamitische kunst tot de eerste auto’s ooit aangeschaft door de koninklijke familie, van een steen voor steen herbouwd traditioneel huis uit de binnenstad van Damascus tot een verzameling historische grammofoonplaten en een uitgebreide tapijtencollectie. In de loop van de avond transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam.

 • Dag 11 – Amsterdam
  Aankomst in Amsterdam in de vroege ochtend.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

 

Reisleiding

Drs. Neil van der Linden


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per Turkish Airlines, Amsterdam - Dubai; Doha - Amsterdam (beiden met overstap in Istanbul)
 • Vlucht per Qatar Airways Masqat - Doha
 • Luchthavenbelastingen (ca. € 315,- per persoon)
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in lokale **** hotels op basis van logies & ontbijt
 • 1 diner in Katara Cultural Village
 • Vervoer per touringcar met airconditioning
 • Entrees conform programma
Data en prijzen

11-daags arrangement


 • Vlieg met Turkish Airlines
 • Drs. Neil van der Linden

Van 13-11-2019 tot 23-11-2019

2,995.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

The State of Art in the State of Africa

Bekijk

Gent en Brugge

Bekijk