Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 62 of maak een afspraak

Baltische landen

Experience Culture
Voyage & Culture
Academische Reizen

Direct zoeken

Labels

Thema's

Reisleiding

Vertrekperiode

Vertrekperiode
Prijsklasse hotel per nacht

Direct zoeken

Alle reizen

Baltische landen

Aan het eind van de vorige eeuw waren de Baltische landen, Estland, Letland en Litouwen, korte tijd wereldnieuws toen zij als eerste Sovjetrepublieken afhankelijk werden. Na enkele jaren van hard werken aan de opbouw van hun landen, werd de inzet beloond met lidmaatschap van de Europese Unie. Hoewel de drie landen allen een dramatische geschiedenis achter de rug hebben, die op veel gebieden overeenkomsten vertoont, valt er ook een grote culturele verscheidenheid te ontdekken.

De Hanzestad Tallinn, de hoofdstad van Estland, was tijdens de Sovjettijd al een schilderachtige vakantiebestemming. De indrukwekkende stadsmuren en torens vormen het best bewaard gebleven middeleeuwse verdedigingsstelsel van Europa en de smalle straatjes vol oude gildehuizen nodigen uit tot lange stadswandelingen. De Russische tsaar Peter de Grote liet hier een van zijn zomerpaleizen bouwen, het barokke paleis Kadriorg. Wie meer van moderne kunst houdt kan terecht in het nationale museum KUMU, met o.m. Este en Russische avant-garde, socialistisch realisme en non-conformistische Sovjetkunst.

Ook de Letse hoofdstad Riga was ooit een Hanzestad, maar werd later bekend als het Parijs van het Oosten. Het is de art-nouveauhoofdstad van Noord-Europa met niet minder dan 400 gebouwen in deze stijl, veelal gelegen in de oude binnenstad. De Duitse Hanzegeschiedenis is echter ook nog goed zichtbaar in het stadsbeeld, met de gotische domkerk en het schitterend herbouwde Schwarzhäupterhaus. Ook voor het minder prettige verleden in een plaats ingeruimd. Het Letse bezettingsmuseum toont de gecompliceerde geschiedenis van de Baltische Landen tussen 1939 en 1991.

Het Litouwse Vilnius is juist een barokstad, resultaat van de Gouden Eeuw in de tijd van de Pools-Litouwse Unie. De pittoreske, oude binnenstad kent nog talloze barokke kerken en paleizen uit deze tijd. Uit de tsarentijd resteren niet alleen orthodoxe kerken, maar ook een immense joodse erfenis, uit de tijd dat Vilnius als het Litouwse Jeruzalem bekend stond.

 

Arrangementen

Voyage&Culture

Bekijk alles

Academischereizen

Bekijk alles

ExperienceCulture

Bekijk alles