Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Bulgarije & Roemenië

Bezoek de UNESCO-kloosters van Bulgarije
Excursie naar de kastelen van Peles en Bran
Bezoek aan het Nationaal Museum voor Kunst

Bulgarije & Roemenië

Bulgarije - Roemenië

 • Prijsindicatie € 2.175 p.p.
 • Voor 9 dagen
Data en prijzen

Thema

Architectuur

Vertrekperiode

Augustus
Reisbeschrijving

Bulgarije & Roemenië

Uit de as van het Ottomaanse rijk, dat in de negentiende eeuw ineenstortte, richtten zich in Oost-Europa verschillende natiestaten op. Deze reis ontdekt de bewogen geschiedenis van twee van deze naties, Bulgarije en Roemenië. 
 
Bulgarije dat na de Russisch-Turkse oorlog in 1878 een zelfstandig prinsdom werd kende voor het verkrijgen van de zelfstandigheid een periode van welvaart en nationale bewustwording die ook wel bekend staat als de ‘Bulgaarse Renaissance'. De terugkeer van de adel is niet alleen te zien in de talloze paleizen die in de periode werden gerenoveerd maar komt ook tot uiting in de architectuur van onder meer het rijkelijk versierde Rilaklooster, het religieuze centrum van de Bulgaars-Orthodoxe kerk. Deze reis duikt ook in het Byzantijns-christelijk verleden van voor de Ottomaanse overheersing. Deze periode heeft Bulgarije van kunstschatten van onschatbare waarde voorzien zoals te zien in de Bachkovo en Bojana kloosters met de meest uitmuntende fresco’s van het land. 

Roemenië wist zich lange tijd tegen de Ottomanen te verzetten. Dcula, typisch Roemeense gefortificeerde huizen en kastelen die en route naar de dynamische hoofdstad Boekarest passeren herinneren aan de strijd tegen de Ottomanen. In Boekarest veel aandacht voor het herstel van de oude glorie van de ‘Gouden Jaren’ van Roemenië in aan het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast uitstap naar het Vorstendom Walachije, bakermat van het huidige Roemenië, waar bezoek aan het neo-renaissancistische Peleş kasteel in Sinaia en nabijgelegen kasteel Bran, een sprookjesachtige mengeling van Gotische en Oosterse bouwstijlen. 

Programma

 • Dag 1 Amsterdam - Sofia
  Na aankomst in Sofia transfer naar het hotel. Tijdens een korte stadsoriëntatie kennismaking met de stad alvorens ‘s avonds gezamenlijk diner. Overnachting in Sofia.

 • Dag 2 Sofia
  Na het ontbijt voortzetting van de verkenning van Sofia. In de ochtend bezoek aan
  het Bojana klooster. Het werd opgenomen op de werelderfgoedlijst vanwege de 13e eeuwse fresco’s, één van de best bewaarde werken van de Oost-Europese middeleeuwse schilderkunst. Vervolgens bezoek aan het Nationaal Museum voor Kunst in de voormalige residentie van de koninklijke familie. In de namiddag wandeling door de tuinen van het Vrana Paleis, de woning van de huidige Koning Simeon en zijn vrouw. Overnachting in Sofia.

 • Dag 3 Sofia - Plovdiv
  ‘s Ochtends vertrek naar Plovdiv, onderweg tussenstop bij het 10e eeuwse Rila klooster, opgericht door Johannes van Rila. Na een brand begin 19e eeuw werd het tussen 1834 en 1862 herbouwd. Het klooster werd een schoolvoorbeeld van de Bulgaars renaissance (18e en 19e eeuw) en symboliseert de bewustwording van een Slavische culturele identiteit na eeuwen van bezetting. Onderweg naar Plovdiv tevens nog bezoek aan het Tsarska Bistritsa, het voormalig jachslot van Tsaar Ferdinand van Bulgarije en zijn zoon Boris III. Aan het eind van de middag aankomst in Plovdiv alwaar overnachting.

 • Dag 4 Plovdiv
  In de ochtend stadswandeling door het historisch centrum van Plovdiv, de cultuurhoofdstad van Europa in 2019. ‘s Middags bezoek aan het reeds in 1083 opgerichtte Bachkovo klooster, tevens UNESCO-erfgoed. Het complex huist twee kerken: op de grote binnenplaats staat de Sveta Bogoroditsakerk met een 14de eeuws Maria icoon en een mooie iconostase; op de kleinere binnenplaats staat de Sveti Nikolakerk, met prachtige fresco’s van Bulgaarse schilders van naam, zoals Zahari Zogra, wiens schildering van het Laatste Oordeel in het voorportaal van de Nikolakerk te zien is. Retour naar Plovdiv voor de overnachting.

 • Dag 5 Plovdiv – Nessebar - Varna
  Vertrek naar Varna, en route bezoek aan Nessebar, in de zesde eeuw voor Christus gestischt door Dorische Grieken onder de naam Mesambria. Bezichtiging van de oude stad met Hellenistische restanten zoals de stadsmuren, acropolis en tempel voor Apollo, maar ook bezienswaardige monumenten uit latere perioden zoals de middeleeuwse Stare Mitropolia basiliek en de houten huisjes typisch voor de 19de eeuwse architectuur in de regio. Op een steenworp van Varna bezoek aan de laat negentiende eeuwse Evksinograd Residentie, alvorens aankomst in de derde stad van Bulgarije. Overnachting in Varna.

 • Dag 6 Varna – Baltsjik – Sveshtari – Russe - Boekarest
  In de ochtend naar Baltsjik, waar bezoek aan het paleis en de botanische tuinen, gebouwd voor koningin Marie van Roemenië, nazaat van het Huis Hohenzollern. Vervolgens doorreis naar de Roemeense hoofdstad Boekarest met tussenstop in Sveshtari voor een bezoek aan de Thracische tombe met uniek decor met polychrome kariatiden en muurschilderingen. Via de ‘vriendschapsbrug' tussen Bulgarije en Roemenië door naar in Boekarest, alwaar overnachting.

 • Dag 7 Boekarest
  Vandaag de hele dag ter verkenning van Boekarest, beginnend met een bezoek aan het Cotroceni Paleis, dat een rijke geschiedenis kent en vandaag de dag nog steeds dienst doet als presidentiële residentie. ‘s Middags wandeling door het historisch centrum en tijd ter vrije besteding. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het voormalig koninklijk paleis dat nu dienst doet als Nationaal Museum voor de Kunst van Roemenië of het imposante Parlementspaleis, gebouwd in opdracht van Nicolae Ceauşescu, toen nog als Paleis van het Volk. Overnachting in Boekarest.

 • Dag 8 Boekarest – Peles – Bran – Brasov
  Vanochtend naar Sinaia voor een bezoek aan het nabijgelegen kasteel Peleş. Aan de buitenkant van de voormalige zomerresidentie van de koninklijke familie zijn de invloeden van het 19e eeuwse neo-renaissancisme en de neogotiek duidelijk zichtbaar. Binnen treft u een nog indrukwekkender mengelmoes aan architectonische bouwstijlen. Daarnaast huist het kasteel een van de rijkste kunstcollecties in Oost-Europa, verspreid over meerdere ruimten, allen met hun eigen thema. In de middag bezoek aan het dramatisch op een 60 Meter hoge rots gesitueerde kasteel Bran, een sprookjesachtige mengeling van Gotische en Oosterse bouwstijlen. Overnachting in Brasov.

 • Dag 9 Boekarest – Amsterdam
  Na het ontbijt terugrit naar Boekarest. Indien de tijd het toelaat nog wat vrije tijd in de stad alvorens de terugvlucht naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Tibor Bérczes


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vliegreis per Lufthansa Amsterdam-Sofia; Boekarest-Amsterdam (met overstap in Frankfurt)
 • Luchthavenbelastingen (ca. € 210,- p.p.)
 • Verblijf in ***/**** hotels op basis van logies en ontbijt
 • Vervoer en excursies volgens programma inclusief entrees
 • Nederlandssprekende deskundige reisbegeleiding door Tibor Berczes ondersteund door lokale Engelssprekende gidsen
Data en prijzen

9-daags arrangement


 • Vlieg met Lufthansa
 • Tibor Berczés

Van 22-08-2020 tot 31-08-2020

2,175.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Noord-Italiaanse Alpenmeren

Bekijk

Paleizen & tuinen in Lissabon en omgeving

Bekijk