Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Van Wittenberg tot Worms

Tentoonstelling "Hier stehe ich. Gewissen und Protest - 1521 bis 2021"
Rondleiding in het Herzogliches Museum Gotha
Bezichtiging van het beroemde Baurnkriegspanorama

Van Wittenberg tot Worms

Duitsland

 • Prijsindicatie € 1.795 p.p.
 • Voor 7 dagen
Data en prijzen

Thema

Kunst

Vertrekperiode

Juni
Reisbeschrijving

Van Wittenberg tot Worms

Vijfhonderd jaar Rijksdag te Worms is een memorabel moment uit de tijd van de Reformatie, die in Duitsland meer lading heeft dan alleen een religieuze. Het jubileum opent een venster naar meer baanbrekende gebeurtenissen - tot op de dag van vandaag. Achter dit vijfde eeuwfeest schuilt een reeks nationale helden en dwarsdenkers, hun opkomst en herwaardering, verankerd in gedachtegoed, vereeuwigd in grootse kunstwerken en terugkomend in spraakmakende tentoonstellingen.  
 
Deze reis blikt, de voetsporen van Maarten Luther en zijn kompanen, waaronder Thomas Müntzer en Cranach ‘de Oude' volgend, terug op de Rijksdag van Worms en de invloeden van de Reformatie. De route leidt van Lutherstad Wittenberg via onder andere, Torgau, Leipzig en Eisleben, waar Luther zowel het levenslicht als de dood zag, via Bad Frankenhausen, waar bezichtiging van het beroemde Baurnkriegspanorama, naar Erfurt en tot slot Worms. Daar bezoek aan de speciale tentoonstelling "Hier stehe ich. Gewissen und Protest - 1521 bis 2021" in hetzelfde Andreasstift als waar de Rijksdag zelf plaatsvond.  
Het reisprogramma's voert naar belangrijke lieus de mémoire, langs omstreden monumenten en spraakmakende tentoonstellingen - van Reformatie tot Revolutie, van erfgoed tot actualiteit. Met de bezoeken aan de verschillende ‘Cranach' plaatsen nemen we bovendien een voorschot op het 550ste geboortejaar van Lucas Cranach ‘de Oude' in 2022. 

Programma

 • Dag 1, Amsterdam – Berlijn – Wittenberg  
  In de loop van de ochtend aankomst in Berlijn, aansluitend per bus naar Lutherstad Wittenberg. Na intrek in het hotel en gelegenheid tot lunch stadsoriëntatie langs de hoogtepunten van de stad. Startpunt van de wandeling is de laatgotische Schlosskirche die wereldroem vergaarde doordat Maarten Luther hier op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de aflaat op de deur van de kerk vastspijkerde en daarmee het startschot voor de Reformatie gaf. Vervolg van de route langs het Melanchthonhausin 1536 gebouwd voor de academicus en Maarten Luther’s compagnon, Philipp Melanchthon. Dan langs de Schlosskirche en tot slot bezoek aan het grootste museum over de reformatie, het Lutherhuis. Overnachting in Wittenberg. 
   
 • Dag 2, Torgau & Leipzig 
  Vandaag dagexcursie naar Torgau en LeipzigIn Torgau, waar Luther’s vrouw Katharina von Bora kwam te overlijdenbezoek aan het huismuseum dat voor haar is opgericht. Aansluitend naar Schloss Hartenfels, met een door Luther ingewijde kapel en diverse werken van Lucas Cranach ‘de Oude'. 
  In de middag naar Leipzig, waar een stadsoriëntatie ons onder meer langs de Thomaskerk, door Luther hoogstpersoonlijk omgedoopt tot eerste protestantse kerk. In deze kerk werd later Bach, een andere held van de DDR, begraven. Het podium van Bach's cantates, de Nikolaikirchewerd in 1989 het centrale punt van de vreedzame revolutiebekend als de Maandagdemonstraties, die de val van de Berlijnse Muur inluidde en de Duitse hereniging. Aan het eind van de middag terug naar Wittenberg, alwaar overnachting. 
   
 • Dag 3, Wittenberg – Eisleben – Bad Frankenhausen - Erfurt 
  Na het ontbijt vertrek naar Eisleben, voor een bezoek aan het geboorte- en sterfhuis van Luther. ’s Middags vertrek naar Erfurt. En route bezoek aan Bad Frankenhausen, het toneel van de laatste slag in de Boerenoorlog, verrees in de jaren zeventig een panorama van 'de eerste Duitse revolutie': het Bauernkriegspanorama, met 1722 m2 een van de grootste schilderijen ter wereld. Werner Tübke, de meest gelauwerde DDR-kunstenaar, vervaardigde deze reusachtige panoramaschildering vol mystieke, surreële voorstellingen à la Jeroen Bosch, in zwaar contrast met de propaganda-opdracht. Het was bedoeld ter bezwering van een nationalistisch monument er tegenover – het 70 meter hoge Barbarossadenkmal uit 1896 op de Kyffhäuser Berg, naast de ruïne van de Hohenstaufenburcht vanwaar de legendarische koning Friedrich Barbarossa op kruistocht ging om nooit terug te keren.... Met die gigantische hoop steen en brons zat de DDR behoorlijk in de maag. In 1969 werd er een indrukwekkend reliëf aan vastgemaakt dat wees op de onderdrukking van het volk door de eeuwen heen. Overnachting in Erfurt.

 • Dag 4, Erfurt 
  Vandaag de hele dag in Erfurt. In de ochtend stadsoriëntatie met bezoek aan het Augustinusklooster met een voortdurende tentoonstelling rondom het thema “Bijbel-klooster-Luther", ter nagedachtenis aan Maarten Luther die in 1505 toetrad tot het klooster. Ook zijn er in de Elisabethkapel Secco-schilderingen te zien die deel uitmaken van een 14de-eeuwse wandschildering. De middag ter vrije besteding, bijvoorbeeld voor een bezoek aan het Angermuseum, de met een trap verbonden Erfurter Dom en St. Severuskerk of de Zitadelle Petersberg, een van de grootste en best bewaarde vestingen van Europa. Overnachting in Erfurt. 
   
 • Dag 5, Erfurt – Gotha – Wartburg - Worms 
  ‘s Morgens vertrek naar Gotha. Wandeling van het voormalig woonhuis van Cranach ‘de Oude' naar Schloss Friedenstein en bezoek aan het Herzogliches Museum met een bijzondere collectie Nederlandse en Duitse schilderijen, waaronder werken van Peter Paul Rubens, Jan van Goyen, Lucas Cranach de Oude en Caspar David Friedrich. Het pronkstuk van de collectie is echter het wereldberoemde "Gothaer Liebespaar" (Gotha-liefhebbers), een mysterieus en uniek schilderij daterend van vóór Dürer  
  In de middag naar het nabij Eisenach gelegen Schloss Wartburg, het eerste Duitse kasteel dat werd opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is niet alleen exemplarisch voor de heuvelkastelen uit de feodale periode, maar is ook de locatie waar Luther na de rijksban werd ondergebracht door keurvorst Frederik III van Saksen. Gedurende een periode van bijna een jaar ging hij hier door het leven als jonker Jörg’ en vertaalde het Nieuwe Testament in het Duits. Vervolgens door naar Worms, alwaar overnachting.   
   
 • Dag 6, Worms 
  In de ochtend college over de invloed van de Reformatie op de kunsten. Na gelegenheid tot lunch bezoek aan de zandstenen Dom St. Peter, de kleinste van de drie Rijnlandse keizerlijke domkerken, met een hoogaltaar van Balthasar Neumann. Vervolgens naar de speciale tentoonstelling "Hier stehe ichGewissen und Protest - 1521 bis 2021" in hetzelfde Andreasstift waar Luther zijn standpunten verdedigde en in de ban werd gedaan. Overnachting in Worms. 
   
 • Dag 7, Worms – Frankfurt – Amsterdam 
  Ter afsluiting van de reis stadswandeling door Worms met onder meer bezoek aan de Joodse begraafplaats Heiliger Sand, de oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa. In de loop van de middag vertrek naar Frankfurt vanaf waar terugreis naar Amsterdam.

  Programmavolgorde en -onderdelen onder voorbehoud. 
Reisleiding

Drs. Martijn Pieters


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per KLM Amsterdam - Berlijn; Frankfurt - Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in **** hotels o.b.v. logies en ontbijt
 • Vervoer en excursies conform programma inclusief entrees
 • Deskundige Nederlandstalige reisleiding door drs. Martijn Pieters
Data en prijzen

7-daags arrangement


 • Vlieg met KLM
 • Drs. Martijn Pieters

Van 07-06-2021 tot 13-06-2021

1,795.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

The State of Art in the State of Africa

Bekijk

Landhuizen & Land Art in Sicilië

Bekijk