Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

De Sommebaai

Vertrekgarantie
Varen over de Sommebaai
Charmante badplaatsen Le Bois de Cise en Mers-les-Bains
De indrukwekkende kathedraal van Amiens

De Sommebaai

Frankrijk

 • Prijsindicatie € 1.375 p.p.
 • Voor 6 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

Mei
Reisbeschrijving

De Sommebaai

Aan de kust van Noord-Frankrijk stort de rivier de Somme zich met veel gevoel voor grandeur in zee. Er is hier iets met het licht, de lucht, de kleuren. De kust laat je niet meer los en dwingt je om eindeloos te staren naar de horizon, de wolken en het glinsterende water. Dit verlaten land van slib, schorren en zeekraal biedt vele mooie, historische verhalen. Over Jules Verne die in Amiens en Le Crotoy zijn boeken schreef. Over de Franse jetset die eind 19e eeuw feestte in Le Bois de Cise. En over een kruisbeeld dat miraculeus aanspoelde in Rue. Vanuit Abbeville bezoeken we de meest spraakmakende plekken rond de baai.

Programma

 • 1e dag – dinsdag 19 mei
  Heenreis via Duinkerke naar Abbeville
  Per touringcar rijden we vanuit Amersfoort en Breda naar Abbeville, onze vaste standplaats deze reis. Onderweg maken we een tussenstop bij Duinkerke, we stoppen kort bij het strand van Leffrinckoucke waar de kunstenaar die zich Anonyme noemde, een bunker heeft omgetoverd tot een kunstwerk van glas. Daarna is er tijd om vrij te lunchen in een van de eettentjes aan zee. Aan het eind van de middag komen we aan in hotel Mercure Abbeville Centre, een prettig viersterrenhotel midden in de stad, ideaal als uitvalsbasis. Afhankelijk van de aankomsttijd, maken we een korte wandeling door Abbeville. Welkomstdiner in een restaurant in de stad. 

 

 • 2e dag – woensdag 20 mei
  De baai verkennen
  We beginnen onze tocht aan de rand van de baai in Le Crotoy; sinds de 19e eeuw een gerespecteerd kuuroord omdat de lucht er zo ‘opwekkend’ zou zijn. We wandelen door het aangename stadje (‘hier is het leven makkelijk, of zelfs ruimdenkend, mijn wereld lijkt hier gelukkig’, aldus Jules Verne) en reizen daarna in een oude boemeltrein naar Saint-Valery-sur-Somme. Vóór de Franse Revolutie was Saint-Valery-sur-Somme een drukke handelsstad. Nu is er alleen nog een plezierhaventje. We verkennen het laagste deel van het stadje. Daarna gaan we aan boord van een boot om de baai goed te bekijken. Een natuurspektakel: het landschap is weids, vogels vliegen af en aan en de kleuren veranderen elke minuut. Na de lunchpauze reizen we door naar La Pointe du Hourdel. Om inzicht te krijgen in de rijke natuur van de baai, brengen we een bezoek aan het Maison de l’Oiseau. We eindigen onze dag in de bovenstad van Saint-Valery-sur-Somme. Dit is van oudsher het veiligste deel van de stad en zo voelt het hier nog steeds. We lopen kriskras door de oude steegjes naar de Saint-Martin, een kerk met twee hoofdbeuken en twee altaars gebroederlijk naast elkaar. 

 

 • 3e dag – donderdag 21 mei
  Amiens
  Vandaag verkennen we Amiens. Het pronkstuk van deze stad is de kathedraal, de allergrootste van Europa (de Notre-Dame uit Parijs past er anderhalf keer in!). Hij is zo snel gebouwd dat de eenheid van stijl nog altijd alom bewondering oproept. In 1220 legde bisschop Evrard de Fouilloy de eerste steen, vijftig jaar later stond het grootste deel van de kathedraal. We bezoeken ook andere markante plekken in de stad, zoals het wonderbaarlijke huis van Jules Verne en de gezellige, oude wijk Saint-Leu. Verder brengen we een bezoek aan het eind 2019 heropende Musée de Picardie met onder andere een zeer rijke archeologische afdeling en werken van Puvis de Chavannes. 

 

 • 4e dag – vrijdag 22 mei
  Le Bois de Cise, Mers-les-Bains, Eu en het kasteel van Rambures
  We zakken af naar het zuiden en bereiken via Ault het opmerkelijke Le Bois de Cise. Eind 19e eeuw besloot een rijke zakenman om hier een gat in de klif te laten hakken. Hij legde een badplaats aan voor de rijken uit Parijs. Ook in het iets verderop gelegen Mers-les-Bains zijn in die tijd weelderige villa’s neergezet door en voor de gegoede burgerij. De sprookjesachtig mooie huizen hebben in de afgelopen decennia een opknapbeurt ondergaan. Je waant je in de belle époque. 

  In de middag rijden we via Tréport (Normandië) naar Eu om een bezoek te brengen aan het kasteel van de laatste koning van Frankrijk, Louis-Philippe. Daarna gaan we het binnenland in en rijden door de vallei van de Bresle. We bezoeken het kasteel van Rambures, een zeer fotogeniek bouwwerk met dikke, stoere muren van rode bakstenen. 

 

 • 5e dag – zaterdag 23 mei
  Rue en de Jardins de Valloires
  Op de eerste zondag van augustus in 1101 spoelde er in het dorpje Rue (dat toen nog aan zee lag) op mysterieuze wijze een zwart, houten kruisbeeld aan. Dit leidde tot een stroom aan bedevaartgangers. In de 15e eeuw kreeg het beeld een plekje achter de flamboyant gotische gevel van de Chapelle St-Esprit: die gevel is er nog steeds, een curiositeit in het verder bescheiden dorp. We bezoeken de kapel en gaan daarna naar het stoere belfort van Rue. Er is een charmant museum in ondergebracht over de broers Chaudron, twee Franse bewonderaars van de gebroeders Wright. Vroeg in de middag komen we aan bij de Jardins de Valloires in de Vallée de l’Authie. Deze tuin is van de hand van tuinarchitect Gilles Clément, de man die ook het Parc Citroën in Parijs heeft ontworpen. Clément besloot er een leerzame tuin van te maken… of eigenlijk vijf tuinen tegelijk. Op een heel oorspronkelijke manier zijn planten en bomen bij elkaar gezet. En… ook de Rose of Picardy ontbreekt niet.  

 

 • 6e dag – zondag 24 mei
  Lille en terugreis
  Terugreis via Lille, we vertrekken op tijd want we gaan naar Lille om een bezoek te brengen aan het Palais Beaux-Arts en het sfeervolle centrum van de stad. Daarna keren we terug naar Nederland. We verwachten rond 18.00 uur terug te zijn in Breda en rond 19.00 uur in Amersfoort. 


N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Drs. Angélique van der Horst


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Alle vervoer zoals aangegeven in het programma
 • 5 overnachtingen
 • Dagelijks ontbijt en diner 
 • Excursies volgens programma
 • Entreekosten

 

Data en prijzen

6-daagse standplaatsreis


 • Vervoer per touringcar
 • drs. Angélique van der Horst

Van 19-05-2020 tot 24-05-2020

1,375.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Vaderland van de Feniciërs

Bekijk

Moskou & St. Petersburg

Bekijk