Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Athene, de Peloponnesos en Delfi

Orakelheiligdom van Delfi
Mistra: middeleeuwse ruïnestad
Het pittoreske stadje Monemvasia

Athene, de Peloponnesos en Delfi

Griekenland

 • Prijsindicatie € 2.550 p.p.
 • Voor 11 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

September, Oktober
Reisbeschrijving

Athene, de Peloponnesos en Delfi

De grote monumenten van de Griekse beschaving spreken nog altijd tot de verbeelding. Tijdens onze nazomerreis door het hart van het Oude Griekenland genieten we van de vele hoogtepunten van de Griekse cultuur: van de Myceense- en klassieke tijd tot de Byzantijnse periode. Op vijf plaatsen overnachten we steeds twee maal in eersteklas hotels.

Programma

 • 1e dag – maandag 27 september
  Heenreis en kennismaking met Athene
  Ochtendvlucht per KLM-lijndienst van Amsterdam naar Athene, waar we ons voor twee overnachtingen installeren in het eersteklas hotel Amalia Athens. We maken na aankomst een oriënterende wandeling. Welkomstdiner in een plaatselijke taverne. 

 

 • 2e dag – dinsdag 28 september
  Hoogtepunten van het klassieke Athene
  In de ochtend bezoeken we de Akropolis met zijn monumentale bouwwerken uit de 5e eeuw v.Chr.: het toegangspoortgebouw van de Propylaeën met het kleine tempeltje van Athena Nikè, de prachtige en unieke tempel van het Erechtheion, en natuurlijk het altijd imposante Parthenon, de hoofdtempel van de stad. In het Akropolismuseum nemen de friezen van het Parthenon met het schitterende beeldhouwwerk een bijzondere plaats in. ’s Middags maken we een korte wandeling langs de agora, ooit het politieke hart van het klassieke Athene, waaraan tempels (zoals de goed bewaarde tempel van Hephaistos) en publieke bouwwerken lagen. Ten slotte gaan we naar het Nationaal Museum. Met zijn enorme verzameling kunst (sculptuur, keramiek, bronzen, sieraden, etc.) is dit museum een must voor iedere bezoeker van Griekenland. We dineren weer in een taverne. 

 

 • 3e dag – woensdag 29 september
  Via Korinthe naar Nafplion
  We verlaten Athene en bezoeken op weg naar Nafplion het oude Korinthe, in de oudheid een van de belangrijkste steden op de Peloponnesos. We bezoeken de archaïsche Apollo-tempel en we wandelen over de centrale agora, waar ook eens de apostel Paulus heeft gelopen. ’s Middags rijden we naar Nafplion waar we twee maal logeren in het eersteklas hotel King Minos. We maken een wandeling door het stadje dat nog een sterke Italiaanse inslag behouden heeft. In de middeleeuwen was het lang Venetiaans. Diner, evenals de volgende dagen, in het hotel. 

 

 • 4e dag – donderdag 30 september
  De Myceense cultuur
  Via Tiryns, een buitengewoon imposante vesting met muren van enorme rotsblokken, rijden we naar Mycene. Daar lag op een heuvel en omgeven door reusachtige muren een paleisburcht, waar een vorst gezeteld moet hebben die ongetwijfeld een groot deel van de omgeving heeft beheerst. In het epos van Homerus is Agamemnon, de leider van de Griekse expeditie tegen Troje, koning van Mycene. We bezichtigen de overblijfselen van dit complex met de beroemde Leeuwenpoort. In het kleine museum vinden we prachtige keramiek en gouden en bronzen voorwerpen. We bezoeken de nabijgelegen grafkamer van Atreus (de vader van Agamemnon), zo genoemd door zijn ontdekker Heinrich Schliemann. Het is een in de aarde uithouwen bijenkorf-vormig koepelgraf dat op de bezoeker steevast een diepe indruk maakt.

  ‘s Middags bezoeken we Epidauros, in de oudheid een vermaard heiligdom van Asklèpios (Latijn: Aesculapius), de god van de geneeskunst. We gaan eerst naar het heilige terrein van de tempel van de god en van andere godheden, zoals Artemis, de plaats waar de zieken overnachtten om in een droom door de godheid over hun genezing geïnstrueerd te worden. In het nabijgelegen kleine maar alleraardigste museum getuigen inscripties en wijgeschenken nog van de dankbaarheid van genezen patiënten. Tot slot bezoeken we het magnifieke en wereldberoemde theater van Epidauros, het best bewaarde Griekse theater uit de oudheid, waar nog altijd voorstellingen van antiek drama worden gegeven.

 

 • 5e dag – vrijdag 1 oktober
  Via Sparta en Mistra naar Gythion
  Op weg naar de volgende standplaats Gythion bezoeken we eerst het moderne stadje Sparta voor een kort bezoek aan het kleine maar hoogst interessante museum. We vinden er onder meer interessante reliëfs en prachtige mozaïeken uit de Romeinse tijd. Sparta was toen al een toeristische attractie geworden. Na de lunchpauze gaan we naar het middeleeuwse Mistra: een Frankische en Byzantijnse ruïnestad uit de 13e-15e eeuw, gesticht door Franse kruisridders, daarna een Byzantijns bolwerk en in 1460 veroverd door de Turken. We wandelen over de pittoreske, verlaten straatjes en bekijken enkele kerkjes. Daarna rijden we door naar Gythion, waar we ons voor twee overnachtingen installeren in het zeer comfortabele Aktaion Resort. 

 

 • 6e dag – zaterdag 2 oktober
  Monemvasia
  Dagtocht naar het pittoreske stadje Monemvasia, wel het ‘Griekse Gibraltar’ genoemd, dat een aantal Byzantijnse kerken bezit en ruïnes van huizen. Het rotsmassief heeft zich relatief lang staande weten te houden tegen de Turken en was tot in de 17e eeuw door de Venetianen bezet. Het belangrijkste monument is de kerk van Elkomenos (1464-1560), waarin een 14e-eeuws icoon wordt vereerd. Het stadje bezit nog aanzienlijke resten van oude, veelal Turkse huizen en heeft een uitzonderlijk middeleeuws stratenpatroon. Terug in Gythion dineren we in een van de gezellige restaurantjes aan de haven. 

 

 • 7e dag – zondag 3 oktober
  Via de Mani naar Olympia
  We rijden door de Mani, het tot voor kort vrij ontoegankelijke berggebied in de middelste uitloper van de Peloponnesos. De traditie wil dat in de late oudheid de echte Spartanen zich hier hebben teruggetrokken om gevrijwaard te blijven van Byzantijnse invloeden. Het gebied werd pas in de 9e eeuw gekerstend. We lunchen in Kalamata en in Olympia installeren we ons voor twee overnachtingen in het eersteklas hotel Amalia Olympia. 

 

 • 8e dag – maandag 4 oktober
  Olympia
  In de oudheid was Olympia de plaats van de beroemde Olympische Spelen. In de ochtend bezichtigen we eerst het heilige terrein met onder meer de tempels van Hera en Zeus, de naastgelegen gymnasia en het stadion. Dit is de renbaan voor het hardlopen, waar de Spelen hun oorsprong hadden. Vervolgens bezoeken we het vernieuwde museum met de fenomenale sculpturen van de Zeustempel, die op iedereen altijd een diepe indruk maken. ’s Middags bekijken we het museum voor de antieke sport, waar een belangrijke verzameling vazen, reliëfplaten, allerhande voor de sport benodigde voorwerpen, beelden en een schitterend mozaïek ons een indruk geven van het belang van de sport in de oudheid. 

 

 • 9e dag – dinsdag 5 oktober
  Naar Itea
  Door een woeste en tamelijk verlaten streek rijden we richting Delfi. We lunchen in Nafpakto en we logeren twee maal in het nabij Delfi gelegen plaatsje Itea, in hotel Nafsika Palace. 

 

 • 10e dag – woensdag 6 oktober
  Delfi
  Zonder Delfi is een bezoek aan het antieke Griekenland beslist onvolledig. Hier had de alomtegenwoordige god Apollo zijn orakelheiligdom, waarheen in de klassieke tijd van heinde en verre bezoekers kwamen. Schathuizen werden speciaal voor de vele wijgeschenken van verscheidene stadstaten gebouwd; een theater en een stadion werden - hoog tegen de imposante berghellingen - aangelegd voor de spelen ter ere van de god. We wandelen hier rond, genietend van de vergezichten en
  de sfeer van het oude heiligdom. In de middag bezichtigen we het kleine, maar rijke museum, overladen met hoogtepunten van Griekse kunst. De dag besluiten we met een korte wandeling langs de resten van tempels, schathuizen en een gymnasium, ook al weer fraai gelegen onder een steil oprijzende Parnassos. Afscheidsdiner in een taveerne. 

 

 • 11e dag – donderdag 7 oktober
  Hosios Loukas en terugreis
  Op weg naar het vliegveld van Athene bezoeken we het klooster van Hosios Loukas uit de 10e en 11e eeuw, terecht beroemd om zijn mozaïeken, een belangrijk monument van Byzantijnse kunst. Indien mogelijk brengen we nog een kort bezoek aan het museum in Thebe. In de loop van de middag begint de terugvlucht per KLM-lijndienst naar Amsterdam. Aankomst ca. 20.00 uur

 

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Dr. Henk W. Singor


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Internationale vluchten met KLM
 • Luchthavenbelastingen à € 58,- p.p.
 • Alle vervoer zoals aangegeven in het programma
 • 10 overnachtingen
 • Dagelijks ontbijt en diners, waarvan 4 maal in lokale tavernes 
 • Excursies volgens programma
 • Entreekosten

 

Data en prijzen

11-daags arrangement


 • Vluchten per KLM
 • dr. Henk W. Singor

Van 27-09-2021 tot 07-10-2021

2,550.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

De Sommebaai

Bekijk

Langs de oevers van de Jenisej

Bekijk