Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Glorie van het Habsburgse Rijk

Lezing en gesprek met rabbi Slomo Köves
Excursie naar Gödöllö
Bezoek het kasteel van Olesko

Glorie van het Habsburgse Rijk

Hongarije - Oekraïne

 • Prijsindicatie € 2.595 p.p.
 • Voor 11 dagen
Data en prijzen

Thema

Architectuur

Vertrekperiode

Mei
Reisbeschrijving

Glorie van het Habsburgse Rijk

Uit de as van het Ottomaanse rijk, dat in de negentiende eeuw ineenstortte, richtten zich in Oost-Europa verschillende natiestaten op. Deze reis ontdekt de bewogen geschiedenis van twee van deze naties, Bulgarije en Roemenië.

Bulgarije dat na de Russisch-Turkse oorlog in 1878 een zelfstandig prinsdom werd kende voor het verkrijgen van de zelfstandigheid een periode van welvaart en nationale bewustwording die ook wel bekend staat als de ‘Bulgaarse Renaissance'. De terugkeer van de adel is niet alleen te zien in de talloze paleizen die in de periode werden gerenoveerd maar komt ook tot uiting in de architectuur van onder meer het rijkelijk versierde Rilaklooster, het religieuze centrum van de Bulgaars-Orthodoxe kerk. Deze reis duikt ook in het Byzantijns-christelijk verleden van voor de Ottomaanse overheersing. Deze periode heeft Bulgarije van kunstschatten van onschatbare waarde voorzien zoals te zien in de Bachkovo en Bojana kloosters met de meest uitmuntende fresco’s van het land.

Roemenië wist zich lange tijd tegen de Ottomanen te verzetten. De cula, typisch Roemeense gefortificeerde huizen en kastelen die en route naar de dynamische hoofdstad Boekarest passeren herinneren aan de strijd tegen de Ottomanen. In Boekarest veel aandacht voor het herstel van de oude glorie van de ‘Gouden Jaren’ van Roemenië in aan het begin van de 20ste eeuw. 
Daarnaast uitstap naar het Vorstendom Walachije, bakermat van het huidige Roemenië, waar bezoek aan het neo-renaissancistische Peleş kasteel in Sinaia en nabijgelegen kasteel Bran, een sprookjesachtige mengeling van Gotische en Oosterse bouwstijlen.Programma

 • Dag 1 Amsterdam – Boedapest
  Aankomst op de luchthaven van Boedapest gevolgd door transfer naar het hotel. In de vroege avond lezing (in het Engels) over de monarchie en de Habsburgers. Overnachting in Boedapest.

 • Dag 2 Boedapest
  In de ochtend verkenning van Buda waar onder meer bezoek aan het vissersbastion en de indrukwekkende Matthiaskerk, waar de Hongaarse koningen werden gekroond. Net als het vissersbastion werd deze kerk meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Toen de Turken Boeda innamen in de 16e eeuw veranderde de kerk in een moskee en werden onder andere de fresco’s verwijderd. Bij de komst van de Habsburgers raakte ze opnieuw zwaar beschadigd. De huidige neogotische vorm dateert dan ook uit de 19e eeuw. Ondanks de verwoestingen is het interieur van de kerk bijzonder fraai met rijk beschilderde plafonds en gotische zuilen. Na gelegenheid tot lunch voortzetting van de stadsverkenning in Pest met een wandeling door de paleizen wijk, waar voorheen de adel van Hongarije huisde en bezoek aan de monumentale St. Stefanus basiliek, waar de rechterhand van de heiligman als reliek wordt bewaard. De binnenkant van de basiliek is tot stand gekomen met de medewerking van verschillende Hongaarse beeldhouwers en schilders van naam, het plafond van de koepel het kroonstuk met zeer verfijnd mozaïek. 

 • Dag 3 Boedapest
  In de ochtend  wandeling over de fraaie Andrassy Ut, de ruim 2 km lange boulevard die dwars door de stad loopt. De voormalige Ambassadeur van Nederland in Hongarije - Gajus Scheltema, ook bekend Nederlands kunstfotograaf - heeft samen met Tibor Berczes een fotoboek met 13 interviews over het verleden en heden van - volgens hem de allermooiste boulevard van Europa gemaakt die deze wandeling inspireerde. ’s Middags bezoek aan de concert-zaal Vigadó of de Muziekacademie. Overnachting in Boedapest.

 • Dag 4 Boedapest
  Lezing en gesprek met rabbi Slomo Köves gevolgd door een bezoek aan de Hoofdsynagoge aan de Dohany-straat. In de middag bezoek aan het Parlementsgebouw. Overnachting in Boedapest.

 • Dag 5 Gödöllö - Eger
  Via Gödöllö, waar rondleiding door het Grassalkovich kasteel, het voormalige buitenverblijf van de Habsburgers, naar barokstad Eger. Stadswandeling door het historische centrum. Overnachting in Eger.

 • Dag 6 Oezjhorod
  Vandaag oversteek van de Hongaars-Oekraïense grens op weg naar Oezjhorod. De stad kwam in 1526 in handen van de Habsburgers toen het de Hongaarse naam Ungvar droeg. Door de vele machts- en grenswisselingen door de eeuwen heen is in de stad een mengelmoes van bouwstijlen maar ook van verschillende etniciteiten waar te nemen. Overnachting in Oezjhorod.

 • Dag 7 Oezjhorod - Lviv
  In de ochtend stadsoriëntatie per bus met bezoek aan het middeleeuws Kasteel dat op een heuvel boven de stad uit torent. De eclectische mix van bouwstijlen is een reflectie van de vele machtswisselingen en functies die het gebouw heeft vervuld. Sinds het Sovjet tijdperk doet het dienst als museum. In de middag vertrek naar Lviv, dat met zijn Armeense en Joodse wijken net als Oezjhorod een ware culturele smelt-kroes genoemd kan worden. Overnachting in Lviv.

 • Dag 8 Lviv
  Na het ontbijt verkenning van Lviv, waarvan het stadscentrum met het Potozky-paleis, de kathedraal, het Rynokplein en de beroemde Italiaanse binnenhof op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijkt. Allereerst echter bezichtiging van de Armeense kathedraal, in de Armeense buurt, nu een van de hipste van de stad. Aansluitend naar het Rynokplein voor bezoek aan één van de meest opvallende gebouwen aan het plein, de zwarte renaissancewoning, in 1577 gebouwd door de Italiaan Tomaso Alberti en heden ten dag het historisch museum.

 • Dag 9
  Voortzetting van de kennismaking met  Lviv met een bezoek aan het Arsenaalmuseum. In de middag bezoek aan de indrukwekkende Lychakiv-begraafplaats met artistieke grafstenen en pompeuze tombes. Vervolgens naar het op een heuvel gelegen Hoge kasteel (413 m) met een panoramisch uitzicht over de stad. Overnachting in Lviv.

 • Dag 10 Olesko - Lviv
  In de ochtend uitstapje naar één van de mooiste kastelen van Oekraïne, het kasteel van Olesko met een verrassende collectie antieke meubels en verzameling 16de en 17de-eeuwse kunst. De middag ter vrije besteding in Lviv, alwaar overnachting.

 • Dag 11 Lviv – Amsterdam
  Transfer naar de luchthaven en retourvlucht naar Amsterdam.

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Tibor Bérczes


Meer informatie

Drs. Rouslan Nimetoullaev


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per LOT Polish Airlines  Amsterdam – Boedapest; Lviv – Amsterdam (met overstap in Warschau)
 • Luchthavenbelastingen (à ca. €135,- per persoon)
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in **** accommodaties o.b.v. logies en ontbijt
 • Vervoer en excursies conform programma inclusief entreegelden
 • Deskundige Nederlandssprekende reisleiding door Tibor Berczés (Hongarije) en drs. Rouslan Nimetoullaev
Data en prijzen

11-daags arrangement


 • Vlieg met LOT Polish Airlines
 • Drs. Rouslan Nimetoullaev en Tibor Berczés

Van 21-05-2020 tot 01-06-2020

2,595.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Bulgarije & Roemenië

Bekijk

Kunst en cultuurschatten in voormalig Tsjechoslowakije

Bekijk