Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Campanië en Latium

Wandeling over de Via Appia
Stadsbezoek Napels en Rome
Opgravingen van het Griekse Cumae

Campanië en Latium

Italië

 • Prijsindicatie € 2.695 p.p.
 • Voor 9 dagen
Data en prijzen

Thema

Archeologie

Vertrekperiode

April
Reisbeschrijving

Campanië en Latium

Napels en Rome hebben vele fraaie monumenten. De omgeving van beide steden wordt eveneens gekenmerkt door bouwwerken en kunstvoorwerpen die een bezichtiging alleszins waard zijn. Rond de Golf van Napels legden de Grieken de basis voor al dat moois en later volgden de Romeinen de Grieken in Latium. De resultaten van hun bouwactiviteiten staan centraal op deze reis, waarbij we ons vooral richten op plaatsen die minder bekendheid genieten, maar meer verdienen.

Programma

 • 1e dag – maandag 27 april, via Monte Cassino naar Napels
  Ochtendvlucht per KLM-lijndienst van Amsterdam naar Rome, vanwaar een touringcar ons naar Napels brengt. Onderweg bezoeken we de benedictijner abdij van Monte Cassino, op de grens van Latium en Campanië. In Napels installeren we ons voor vier overnachtingen in het centraal gelegen hotel Naples. Evenals de volgende dagen in Napels, dineren we in een van de gezellige lokale restaurants.

 • 2e dag – dinsdag 28 april, Cumae, Kaap Misenum en Baiae
  We beginnen de dagexcursie met een bezoek aan de opgravingen van het Griekse Cumae. We wandelen naar de restanten van twee oude Griekse tempels. Via Kaap Misenum, de Arco Felice en het Lago d’Averno rijden we naar Baiae, de luxueuze badplaats van de Romeinen. Prachtig gelegen is het archeologisch museum met de interessante beeldencollectie, onder meer uit het grote nymphaeum, dat nu onder water ligt. Op de terugweg passeren we Pozzuoli, waar we een blik werpen op het grote amfitheater. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Solfatara, een vulkaankrater met kristalstructuren en zwaveldampen.

 • 3e dag – woensdag 29 april, Napels: stad en museum
  In de ochtend staat een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum van Napels op het programma. De collectie van sculpturen, mozaïeken en andere Grieks-Romeinse kunstuitingen is ronduit indrukwekkend. Vervolgens wandelen we door de nauwe straatjes naar de Duomo, de Cappella San Severo met het beroemde beeld van de gesluierde Christus, de Santa Chiara met haar befaamde kloostertuin en de San Gesù. We eindigen bij de Piazza del Plebiscito voor een drankje in het befaamde café Gambrinus.

 • 4e dag – donderdag 30 april, Capua, Sant’Angelo in Formis en Caserta
  We brengen een bezoek aan het amfitheater van Capua, de plaats waar de opstand van Spartacus begon. We wandelen door de onderaardse gangen en zien de hokken waarin de wilde dieren werden opgesloten totdat ze naar boven werden getakeld om in de arena een gruwelijke dood te sterven. Vervolgens rijden we naar Sant’Angelo in Formis, een kerkje dat in de 11e eeuw gebouwd is op restanten van de tempel van Diana. We zien talrijke fresco’s met voorstellingen uit
  het Oude en Nieuwe Testament. We eindigen de excursie met een bezoek aan het grote paleis van de Bourbons in Caserta.

 • 5e dag – vrijdag 1 mei, langs de moderne en de oude Via Appia naar Frascati
  Op weg naar Frascati, onze volgende standplaats, bezoeken we het oude Romeinse stadje Minturno, waar de Via Appia langs het oude forum loopt. Vervolgens maken we een wandeling van 2,5 kilometer over de oude Via Appia in de prachtige natuur tussen Fondi en Itri. In de middag bezoeken we in Terracina eerst de hooggelegen tempel van Jupiter Anxur en gaan vervolgens naar het centrum van de stad, waar we bij de kerk van de heilige Cesarius de Via Appia weer zien. Daarna rijden we door naar Frascati, waar we vier nachten verblijven in het mooi gelegen, eersteklas hotel Villa Flora.

 • 6e dag – zaterdag 2 mei, wandeling over de Via Appia
  In de ochtend laten we ons afzetten op de Via Appia bij de tombe van keizer Gallienus en wandelen ruim vier kilometer over de oude bestrating, richting Rome. We passeren diverse graftomben en bezoeken de Villa van de Quinctilli, met het prachtige nymphaeum en de grote thermen. We wandelen verder naar de Tombe van Metella. In de middag brengen we een bezoek aan het Circus van Maxentius en de catacomben van Sebastianus. Daar haalt onze touringcar ons weer op.

 • 7e dag – zondag 3 mei, Palestrina en Nemi
  Vandaag rijden we naar Palestrina, het oude Praeneste. Eerst zien we het heiligdom van Fortuna Primigenia, dat in de oudheid door tallozen werd bezocht. Nu is het een museum met daarin een van de fraaiste mozaïeken uit de oudheid: het Nijlmozaïek. Vervolgens wandelen we naar beneden en bezoeken het voormalige forum en de bijbehorende basilica. In de middag brengen we een bezoek aan het museum van Nemi, dat ooit twee schepen uit het Meer van Nemi herbergde. Nu zijn daarvan grote schaalmodellen te zien.

 • 8e dag – maandag 4 mei, Rome
  Vandaag brengen we een kort bezoek aan Rome. We laten ons afzetten bij de Porta San Sebastiano, de doorgang door de Muren van Aurelianus. Daar bezoeken we het kleine, indrukwekkende ‘murenmuseum’. We vervolgen onze weg over de Via Appia langs de Boog van Drusus en de Tombe van de Scipiones en brengen een bezoek aan de Grote Baden van Caracalla. Dan gaat onze tocht langs een stukje Serviaanse Muur naar de Circus Maximus. Na de lunchpauze maken we een korte wandeling naar het Capitool, vanwaar we een goed zicht hebben op het Forum Romanum.

 • 9e dag – dinsdag 5 mei, Villa Adriana en thuisreis
  In de ochtend brengen we een bezoek aan het grote villacomplex van keizer Hadrianus. We wandelen door het prachtige park. We zien het paleis, de kleine en de grote baden, vergapen ons aan de Canopus met het bijbehorende Nymphaeum en lopen vervolgens naar boven, naar de bibliotheek, het hospitaal en het watertheater. Aan het einde van de middag begint de terugvlucht per rechtstreekse KLM-lijndienst van Rome naar Amsterdam. Aankomst ca. 20.00 uur.
Reisleiding

Prof. dr. Fik J.A.M. Meijer


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Internationale vluchten met KLM
 • Luchthavenbelastingen à € 60,- p.p.
 • Alle vervoer zoals aangegeven in het programma
 • 8 hotelovernachtingen
 • Ontbijten en diners 
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden
Data en prijzen

9-daags arrangement


 • Vlieg met KLM
 • Prof. Dr. Fik J.A.M. Meijer

Van 27-04-2020 tot 05-05-2020

2,695.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Hart van de Europese cultuur (oktober)

Bekijk

Grieks-Romeins Zuidwest-Turkije

Bekijk