Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Napoleons Italië

Rondleiding in de Villa del Poggio Imperiale
Bezoek het Palazzo Pitti en de Bobolituinen
Verken het Museo dei Cimeli di Napoleone

Napoleons Italië

Italië

 • Prijsindicatie € 2.495 p.p.
 • Voor 9 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

April, Mei
Reisbeschrijving

Napoleons Italië

De eeuwige fascinatie voor Napoleon brengt in zijn tweehonderdste sterfjaar weer een golf van aandacht voor deze even bewonderde als verguisde staatsman, die zowat eigenhandig het moderne tijdsgewricht heeft vormgegeven; The Man of Destiny, de juiste man op de juiste plaats op de juiste tijd. Na zijn dood doopte zijn aartsvijand, de Oostenrijkse kanselier Metternich, de kwart eeuw ervoor ‘het tijdperk van Napoleon’. En inderdaad kon niemand om Napoleon heen: Turner, Goya, Beethoven, David, Paganini, Canova, Byron, Ingres, Goethe, Stendhal… iedereen goot zijn haat of bewondering in klassiek geworden kunstwerken. Hij bracht Egypte naar Europa, maar ook de idealen van de Verlichting en de Franse revolutie. Zijn zegetocht begon in Italië, land van zijn voorouders, waar hij zijn eerste successen behaalde als generaal en nieuwe republieken stichtte. In 1805 kwam hij terug om zich tot koning van Italië te laten kronen en zijn naaste familie op tronen te zetten. Zijn stiefzoon Eugène de Beauharnais liet als onderkoning Milaan uitbouwen tot een klassiek ogende hoofdstad met een Bonaparte-forum, een triomfboog en een amfitheater. Zijn oudste zuster Elise maakte als groothertogin van Toscane eerst van Lucca en vervolgens van Florence een hoofdstad met een uitgesproken cultureel hof, waar grootheden als Canova en Paganini vele opdrachten uitvoerden.

De nalatenschap van Napoleon in de Europa is enorm – van de rechtspraak en het metrieke stelsel tot een lange reeks militaire en culturele sporen op slagvelden, in musea en in talrijke steden.

De reisroute volgt Napoleons sporen in Italië, van de eerste glorieuze veldtocht van 1797-98 naar zijn verbanningseiland. De culturele erfenis van de Bonapartes – van Napoleon en zijn familie– krijgen in het programma tevens een prominente plaats.

Leo Samama, componist, musicus en cultuurfilosoof, belicht deze reis in het voetspoor van Napoleon en de Napoleoniden.

Programma

 • Dag 1, Amsterdam – Milaan
  Vandaag per KLM vertrek naar Milaan, waar aankomst rond het middaguur. Begin met de kennismaking met de stad in het spoor van Napoleon, die in de Dom van Milaan gekroond werd tot koning van Italë. Zijn stiefzoon Eugène de Beauharnais liet als onderkoning Milaan uitbouwen tot een klassiek ogende hoofdstad met een Bonaparte-forum, een triomfboog en een amfitheater. Het gedeeltelijk aangelegde Forum Napoleonico bij Castello is nog steeds zichtbaar. Het Palazzo Reale van Eugène op Piazza del Duomo wordt bezocht. De route gaat langs de triomfboog Arco della Pace, het stadion Arena Civica, ook gebouwd door Eugène, en het belangrijkste museum de Accademia della Brera, waar op de binnenplaats een 4 m hoog beeld staat van Napoleon als Mars. Eugène bestelde een bronzen afgietsel van Canova’s marmeren beeld. Overnachting in Milaan.

 • Dag 2, Milaan – Lodi – Bologna
  In de ochtend vertrek naar Lodi, waar Napoleon zijn eerste grote veldslag als generaal leverde in 1796. De verkenning van de in 1185 door Friedrich Barbarossa gestichte stad gaat langs de resten van het middeleeuwse Visconti-kasteel, de kathedraal en de Tempio Civico della Beata Vergine Incoronata, een schitterende renaissancekerk uit 1488, met geld van de burgerij gebouwd op de plaats van een bordeel. In het Palazzo Modignani had Napoleon zijn hoofdkwartier. De Napoleon-brug over de Adda verving de in 1859 gesloopte brug waarover Napoleon kwam. Na de lunchpauze transfer naar Bologna, waar na aankomst inleidend bezoek aan memorabele Napoleontische plekken: de Colle dell’Osservanza met de Villa Aldini (van buiten) en de Prati di Caprara, een woud in de stad dat sinds Napoleon voor militaire doeleinden is gebruikt – daar zijn nog resten van Duitse loopgraven uit 1944. Overnachting in Bologna.

 • Dag 3, Bologna – Florence
  's Ochtends vervolg van de verkenning van Napoleontisch Bologna - met bezoek aan het columbarium van de Certosa-begraafplaats. Daar staat het enorme beeld van Pallas Athene met de genius van de dood, als grafmonument van de markies Malvezzi Angelelli (1827-33), gemaakt door Canova’s leerling Lorenzo Bartolini (1770-1850). Oorspronkelijk werd het beeld in opdracht van prins Félix Baciocchi rond 1827 vervaardigd voor het grafmonument van zijn vrouw Elise Bonaparte (1777-1820). In hetzelfde columbarium staat een standbeeld van Joachim Murat, Napoleons bekendste maarschalk, op de tombe van Letizia, dochter van Murat en Napoleons jongste zuster Caroline. Vervolgens langs de San Michele in Bosco, onder Napoleon gebruikt als barak en later als gevangenis, nu een orthopedisch instituut. Ter afsluiting een bezichtiging van de reusachtige San Petronio-basiliek, waar Napoleons zuster Elise begraven ligt met haar man, Félix Bacciocchi. Na de lunch vertrek nar Florence. Na aankomst een rondleiding in de Villa del Poggio Imperiale (Medici-villa, verbouwd door Elise Bonaparte). Napoleons oudste zuster Elise maakte als groothertogin van Toscane eerst van Lucca en vervolgens van Florence een hoofdstad met een uitgesproken cultureel hof, waar grootheden als Canova en Paganini vele opdrachten uitvoerden. Overnachting in Florence.

 • Dag 4, Florence - Piombino – Elba
  Vanochtend vervolg van de kennismaking met het Napoleontische Florence – met bezoek aan het grote Palazzo Pitti met de beroemde Bobolituinen, de residentie van Elise als groothertogin, en een rondleiding in het Museo delle porcellane di Firenze, bekend o.a. door een enorm servies dat Napoleon zijn zuster stuurde. Na de lunch vertrek naar de Etruskische en later Pisaanse havenstad Piombino, in 1801 hief Napoleon het vorstendom op en schonk het in 1809 aan Elise, die resideerde in het Palazzo Nuovo dat ze liet bouwen in de citadel, waar Leonardo da Vinci aan mee ontworpen heeft. Nu huist er het archeologisch museum. Vanuit Piombino vertrek per veerboot naar eiland Elba, waar Napoleon 9 maanden in ballingschap zat en slechts door zijn zuster Pauline werd bezocht. Overnachting op Elba.

 • Dag 5, Elba
  De hele dag in het spoor van Napoleon op Elba. Op 28 februari 1815 zeilde Napoleon met een paar honderd soldaten onder de neus van de Engelsen naar Frankrijk vanuit de haven van Portoferraio. De excursie in Portoferraio voert naar de Villa dei Mulini, waar Napoleon resideerde en nu een presentatie is over zijn verblijf op Elba, langs de Chiesa della Misericordia (waar nog altijd op 5 mei, Napoleons sterfdag, een mis aan hem wordt opgedragen) met het piepkleine Museo dei Cimeli di Napoleone, waar een dodenmasker, een afgietsel van zijn hand en een vlag met adelaar worden bewaard en het Teatro dei Vigilanti, een op last van Napoleon omgebouwde kerk, het eerste theater van Elba. Vijf kilometer van Portoferraio staat de Villa San Martino, Napoleons zomerverblijf, geschonken door zijn lievelingszuster Pauline: van buiten in sobere Toscaanse stijl, maar van binnen kleurrijk gedecoreerd met fresco's en op de verdieping een grote 'Egyptische zaal' in de stijl van Napoleons meest exotische avontuur. De toegang is via het spectaculair classicistische museum dat Anatole Demidoff, echtgenoot van Napoleons nicht Mathilde, in 1851 liet bouwen en volstouwde met allerhande Napoleon-memorabilia en originele meubels en kunstwerken, met name een naakte Venus van Canova, naar het heet gemodelleerd naar Pauline Bonaparte. Overnachting op Elba.

 • Dag 6, Elba - Lucca
  Vanochtend vertrek per veerboot naar Piombino en transfer naar Lucca. In Lucca bezoek aan het Palazzo Ducale op de Piazza Napoleone, de Porta Elisa en het Palazzo alla Villa a Bagni, door Elise vernieuwd tot welness centre, gericht op genezing en ontspanning, dus met casino en danszaal. Grote vernieuwing was de introductie van individuele badkuipen. Elises zus Pauline kwam er graag en een van de grotten met natuurlijke stoom heet nog altijd de Grotta Paolina. In het Teatro Accademico di Bagno di Lucca liet Elise in 1805 het toneelstuk Phèdre van haar favoriet Racine opvoeren, met haarzelf in de titelrol. Bezoek aan de weidse tuinen van de Villa Reale di Marlia, Elises zomerresidentie met het tuintheater waar Paganini, Spontini, Farinelli, Méhul, Paisiello en Rossini voor Elise optraden. Overnachting in Lucca.

 • Dag 7, Lucca – Viareggio – Carrara - Lucca
  Vandaag uitstapjes vanuit Lucca in het spoor van Napoleons zusters, Elise en Pauline. Napoleon huwde Pauline huwde uit aan graaf Camillo Borghese, die hij als gouverneur aanstelde over Piedmont. Eerst naar Viareggio voor de Museo Villa Paolina Bonaparte, een villa die Pauline liet bouwen om met haar laatste minnaar, alweer een componist, te wonen. Vervolgens naar Carrara, waar Elise van de marmergroeve een winstgevende onderneming maakte door de in 1769 gestichte academie nieuw leven in te blazen als werkplaats voor getalenteerde beeldhouwers, zodat Carrara niet alleen marmer uitvoer, maar vooral marmeren beelden, wat lucratiever was. Meer dan 12.000 marmeren busten van Napoleon en duizenden konterfeitsels van zijn familieleden vonden hun weg door het gehele keizerrijk, wat Elise (en niet de beeldhouwers) grote winst opleverde. Napoleon stelde persoonlijk zijn favoriete beeldhouwer Antonio Bartolini als directeur van de academie (Accademia delle Belle Arte) aan. Sinds 1805 is de academie gevestigd in het 16e-eeuwse paleis van de vorstelijke familie Cybo-Malaspina. De middeleeuwse Sant’Andrea-kathedraal is geheel van wit marmer. Het Marmermuseum is gewijd aan de marmercultuur. Het marmer voor Michelangelo’s David is gedolven in de Fantiscritti-groeve, ruim voor de geboorte van de beeldhouwer overigens. Overnachting in Lucca.

 • Dag 8, Lucca – Pavia - Milaan
  Na het ontbijt vertrek richting Milaan. Onderweg bezoek aan Pavia. In 1796 liet Napoleon de gemeenteraad van de opstandige stad Pavia doodschieten om vervolgens de stad door zijn soldaten te laten plunderen als afschrikwekkend voorbeeld. Hieraan herinnert een plaquette aan de muur van het Collegio Caccia, Viale Matteotti 20. Op 25 mei 1796 had Napoleon een onderhoud met burgemeester Camillo Campari en verleende hij de stad clementie. In 1805 kwam Napoleon weer naar Pavia samen met Josefine, tijdens zijn driedaagse tocht voor zijn kroning tot koning van Italië. In Pavia bezichtiging van het museum en het Visconti-kasteel, dat Napoleon bezocht, en wandeling langs het Ghislieri College en de Universiteit, waar Napoleon een lezing bijwoonde van de beroemdste Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta, die in 1799 de elektrische batterij uitvond (de Zuil van Volta) en naar wie de eenheid van stroom is genoemd. Aankomst in Milaan en de rest van de middag ter eigen beschikking. Overnachting in Milaan.

 • Dag 9, Milaan – Monza - Amsterdam
  De laatste ochtend wordt besteed aan een uitstapje naar Monza, waar in de Dom de ijzeren kroon van Lombardije bewaard wordt waar Napoleon mee is gekroond. De trekpleister van Monza is echter het door Eugène de Beauharnais aangelegde park (Parco di Monza) - het grootste ommuurde park van Europa, met het befaamde Formule 1-circuit erin. Na de lunchpauze transfer naar de luchthaven en vertrek naar Amsterdam en aankomst in de avond op Schiphol.

  N.B. Programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Drs. Leo Samama


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vluchten per KLM Amsterdam - Milaan v.v.
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in **** accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • Vervoer en excursies conform programma inclusief entrees
 • Deskundige Nederlandstalige inhoudelijke reisleiding door drs. Leo Samama
Data en prijzen

9-daags arrangement


 • Vlieg met KLM
 • Drs. Leo Samama

Van 28-04-2021 tot 06-05-2021

2,495.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Schittering van het antieke Perzië

Bekijk

Het caleidoscopische Israël

Bekijk