Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Siena en omgeving

Fresco's van Martini en Lorenzetti
Verblijf in het eeuwenoude Siena
Dagexcursies naar Florence en Assisi

Siena en omgeving

Italië

 • Prijsindicatie € 2.150 p.p.
 • Voor 7 dagen
Data en prijzen

Thema

Kunst

Vertrekperiode

Mei
Reisbeschrijving

Siena en omgeving

Op deze reis verkennen we de kunst van Siena, vooral die van de 14e eeuw. Dat doen we in de stad zelf, waar nog zoveel bewaard is van deze periode, maar ook in Assisi bijvoorbeeld, waar we de bijzondere frescocycli van Lorenzetti en Martini zullen zien, maar ook van Giotto. Of in Florence, waar veel werk van Sienese meesters en tijdgenoten te bewonderen is. Elders in Toscane bezoeken we Pisa, waar een belangrijk polyptiek van Martini wordt bewaard. We gaan ook naar het stadje Massa Marittima, een van de parels van Toscane, en het betoverende San Galgano, met de ruïne van de Cisterciënzer-abdij die het geheimzinnige decor vormde van Tarkovski's Nostalghia, maar waar ook een mooie reeks fresco's van Ambrogio Lorenzetti is bewaard.

Programma

 • 1e dag – maandag 18 mei, heenreis en Siena
  Rechtstreekse vlucht per Transavia-lijndienst van Amsterdam naar Pisa en per touringcar naar het centraal in Siena gelegen eersteklas NH hotel. Welkomstdiner.

 

 • 2e dag – dinsdag 19 mei, Siena
  Op deze dag maken we kennis met een paar van de belangrijkste monumenten van Siena. Allereerst het bijzondere Palazzo Pubblico, met onder meer schitterend werk van Simone Martini en Ambrogio Lorenzetti. Daarna bezoeken we de uiterst rijke Dom van Siena, met onder meer Pinturicchio's fresco cyclus in de Piccolomini bibliotheek. In de middag bezoeken we het Baptisterium, met zijn belangrijke doopvont (verrijkt met onder meer werken van Ghiberti en Donatello), en het museum van de Dom, onder meer met Duccio's imposante Maestà. 

 

 • 3e dag – woensdag 20 mei, Assisi
  Per touringcar vertrekken we in de ochtend naar Assisi, om daar de boven- en beneden kerk van San Francesco te bewonderen. In het gehele complex zijn fresco's te zien, vooral uit de 14e eeuw - van kunstenaars als Cimabue en Giotto, en natuurlijk ook Sienese meesters zoals Simone Martini en Pietro Lorenzetti. Na een bezoek aan de nabijgelegen kerk van Santa Maria Degli Angeli keren we terug naar Siena.

 

 • 4e dag – donderdag 21 mei, Siena
  We beginnen met een bezoek aan de Pinacoteca Nazionale in Siena, waar ons een grootse collectie wacht van Sienese schilderkunst (o.a. Duccio, Martini, Lorenzetti, Sassetta, Beccafumi). Daarna bezoeken we het Ospedale di Santa Maria della Scala om een aantal interessante fresco cycli te zien. Via het kleine, maar bijzondere museum van de Biccherna panelen, lopen we tenslotte naar de San Francesco. De verdere middag is ter vrije besteding. 

 

 • 5e dag – vrijdag 22 mei, Florence
  Met de bus rijden we naar Florence, waar we beginnen met een bezoek aan de Santa Croce, waar we onder meer schilderkunst gaan zien van Giotto, Orcagna, en Gaddi, sculptuur van Donatello, en Brunelleschi's revolutionaire renaissance architectuur in de Pazzi-kapel. Daarna gaan we naar het Uffizi museum, waar we onder vele andere meesterwerken, speciaal aandacht zullen besteden aan de 14e-eeuwse kunst van Duccio, Giotto, Lorenzetti, en natuurlijk ook Simone Martini, die er met een van zijn mooiste werken vertegenwoordigd is. In de namiddag bezoeken we het complex van de Santa Maria Novella, met onder meer fresco's van Ghirlandaio, Uccello, en Masaccio; maar natuurlijk ook de fascinerende cyclus van Andrea da Firenze in de zogenaamde Spaanse kapel (ca. 1366).

 

 • 6e dag – zaterdag 23 mei, San Galgano en Massa Marittima
  In de ochtend vertrekken we naar de betoverende resten van de Cisterciënzer-abdij van San Galgano bij Montesiepi. Ook gaan we naar de vlakbij gelegen Rotunda, met schitterende fresco's van Ambrogio Lorenzetti. Vandaar rijden we naar Massa Marittima, een van de mooiste dorpen in Toscane, waar we prachtige werken van Lorenzetti zullen zien, maar ook de wonderlijke, oude Vruchtbaarheids-fontein, met zijn bijzondere fresco's. Afscheidsdiner in Siena, in een lokaal restaurant. 

 

 • 7e dag – zondag 24 mei, Pisa en terugreis
  We verlaten onze standplaats Siena en rijden naar Pisa, waar we voor het vertrek per vliegtuig nog gelegenheid hebben om het weinig bekende, maar zeer speciale Museo Nazionale di San Matteo te bezoeken, waar het meest rijke van Simone Martini's gesigneerde werken is te zien: het polyptiek van de H. Catherina. Daarna gaan we naar het vliegveld van Pisa voor de terugvlucht per Transavia-lijndienst naar Amsterdam. Aankomst rond middernacht. 

 

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Prof. dr. Jeroen Stumpel


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Internationale vluchten met Transavia
 • Luchthavenbelastingen à € 45,- p.p.
 • Alle vervoer zoals aangegeven in het programma
 • 6 hotelovernachtingen
 • Ontbijten en 2 diners
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden 
Data en prijzen

7-daags arrangement


 • Vluchten per Transavia
 • o.l.v. prof. dr. Jeroen Stumpel

Van 18-05-2020 tot 24-05-2020

2,150.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Musea aan de Côte d’Azur

Bekijk

Santiago de Compostela

Bekijk