Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Bootreis over de Dnjepr

Bezoek aan de belangrijkste steden van Oekraïne
Excursie naar het Holenklooster van Kiev
Kennismaking met de kozakkentradities in Zaporizja

Bootreis over de Dnjepr

Oekraïne

 • Prijsindicatie € 2.495 p.p.
 • Voor 13 dagen
Data en prijzen

Thema

Geschiedenis

Vertrekperiode

Augustus
Reisbeschrijving

Bootreis over de Dnjepr

De machtige Dnjepr was al in de vroege middeleeuwen bekend als de belangrijkste oude handelsader van noord naar zuid, tussen Vikingen en Grieken. In de 9e eeuw werd in deze rivier het volk van Kiëv gedoopt en zo de kerstening van Rusland in gang gezet. Aan de Dnjepr werd verbeten gevochten tegen woeste veroveraars: Mongolen, Tataren, Polen en Duitsers. Naar de Dnjepr kwamen de vrijgevochten horigen, later bekend als kozakken – de trots van het tsarenleger. Tijdens de communistische periode behoorde Oekraïne tot de Sovjet-Unie en werden de steden aan de Dnjepr arena van de industrialisatie, met fabrieken en stuwdammen.  
 
Het water leidt u gedurende deze bootreis langs historische locaties in het onafhankelijke Oekraïne. De ‘parel van Oost-Europa’, is even groot als Frankrijk en cultureel rijk gefacetteerd. Het elegante Kiëv met de statige façades aan de Kresjatik-boulevard, talrijke musea en theaters en het beroemde bedevaartsoord, het Lavra-klooster. Odessa, de zwoele, mediterrane stad vol vergane glorie, een mengeling van Europese, Aziatische en Levantijnse culturen met een rijk Joods verleden.  
 
Deze bootreis biedt een combinatie van cultuur, natuur en gastronomie in het geboorteland van schilder Kazimir Malevitsj, balletdanser Vaslav Nizjinski en de Israëlische premier Golda Meïr. De kronkels van de Dnjepr brengen ons naar de lommerrijke Oekraïense provincie, meesterlijk beschreven door de beroemde klassieker Nikolai Gogol. Het gastvrije en kleurrijke platteland van Oekraïne, dorpjes en landbouwsteppen - de bekoring van de Dnjepr! 

Programma

 • Dag 1, Amsterdam – Kiev 
  Aankomst in Kiev en transfer naar het MS Dnieper Princess. Onderweg de eerste impressie van de stad. In Ruslands vroegste geschiedenis is Kiëv een van de eerste cultuurcentra, gebouwd aan de handelsroutetussen Scandinavië en Constantinopel. De elegante Kretsjatik-boulevard, de kleurrijke Besarabsky boerenmarkt, de Gouden Poort (bekend van Moessorgsky’s Schilderijententoon-stelling), het paleis van de president, de Vladimirskaja kathedraal, de schitterende synagoge en het geboortehuis van Golda Meir zijn enkele hoogtepunten van de charmante hoofdstad van Oekraïne. Overnachting aan boord in de haven van Kiëv. De bootreis wordt ingeluid met de Captain’s cocktail. Overnachting aan boord. 
   
 • Dag 2, Kiev 
  's Ochtends een stadsoriëntatie met bezoek aan de fascinerendste bezienswaardigheden, zoals de Sophia-kathedraal. In 1063 gebouwd, kreeg deze kerk in de 17de en 18de eeuw haar huidige aanzien. In de middag bezoek aan het Tsjernobyl Museum, gewijd aan de ramp in 1986 en tijd ter vrije besteding. Overnachting aan boord van het MS Dnieper Princess. 
   
 • Dag 3, Kiev 
  Vandaag bezoek aan het immense complex van het Kievo-Pecherskaja Lavra, ook wel ‘Holenklooster’ genoemd, gesticht in 1051 door de Griekse monniken in de heuvels bij Kiëv. In 1990 is het klooster, met zijn ondergronds gangenstelsel van ongeveer 30 km, tot Werelderfgoed uitgeroepen. Naast de kerken worden in het klooster de ondergrondse gangen met daarin bijgezette gemummificeerde monniken en gebedsruimtes bezocht. Overnachting aan boord. ’s Avonds vertrek richting Zaporizja. 
   
 • Dag 4, Dag op het water 
  Een rustige dag aan het water – om de breedte van de rivier te bewonderen, de oevers gade te slaan, de les Oekraïense taal te volgen en de lokale cuisine te proeven. 
   
 • Dag 5, Zaporizja 
  In de ochtend aankomst in het huidige Zaporizja. De stad vond haar oorsprong in 1770 toen Catharina de Grote zeven forten liet aanleggen als onderdeel van een verdedigingslinie. Één van deze forten was Aleksandrovska, dat uitgroeide tot de stad Aleksandrovsk en het belangrijkste gefortificeerde hoofdkwartier van deZaporozje-KozakkenstaatZaporozka Voisko. In 1921 veranderde de naam in Zaporizja. Tijdeneen stadstoer bezoek aan het op het eiland Khortitsa gelegen Kozakken museum.  
   
 • Dag 6, Cherson & Odessa 
  ’s Ochtends meren wij aan in Cherson, de stad waar prins Grigori Alexandrovitsj Potemkin, Russisch maarschalk, staatsman en favoriet van Catharina II de Grote, is bijgezet. Potemkin stichtte hier, om indruk te maken op de tsarina, aan de oevers van de Dnjepr een aantal tijdelijke nederzettingen met een Byzantijns aanzien om het Byzantijnse Rijk te doen herleven onder Russische heerschappij. In Cherson wordt het klooster met het graf van Potemkin bezocht en worden we rondgeleid in het streekmuseum. Aan het begin van de middag vertrek naar Odessa, het ‘Marseille van de Zwarte Zee’. 
   
 • Dag 7, Odessa 
  Odessa is nog jong: stichtster was Catharina de Grote in 1794. Net als Sint-Petersburg was Odessa bedoeld als een venster op het westen. Er werden vele architecten, kunstenaars en vaklieden uit West-Europa aangetrokken. Na aankomst stadsoriëntatie in het teken van paleizen, architectuurparels en de maritieme geschiedenis. Een van de parels is het Operatheater, een van de indrukwekkendste monumenten van Oekraïne, waar grootheden als Caruso zongen, ontworpen door Weense architecten in neobarokstijl. Vanaf de haven vormen de beroemde Potemkin-trappen letterlijk en figuurlijk een mooie opstap naar de verdere bezichtiging van de stad. Hun bekendheid danken ze vooral aan de film De pantserkruiser Potemkin (1925).  
  In de middag een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten, in het voormalige Pototsky Paleis, met een verrassend goede collectie Russische en Oekraïense schilderkunst van de 20e eeuw. Overnachting aan boord in de haven. 
   
 • Dag 8, Odessa 
  Na het ontbijt aandacht voor de kerken van Odessa, we zien onder meer de recentelijk gerestaureerde Transfiguratie-kathedraal en de Oespenski-kathedraal met haar imposante koepels. De middag ter eigen invulling – voor een bezoek aan Joods Odessa met de befaamde Brodsky-synagoge en verkenning van andere confessies. De lokale joodse gemeenschap bracht hier vele beroemde kunstenaars voort, zoals Oistrach, Haifetz en Isaak Babel. Of een bezoek aan het voormalig paleis van de graven Tolstoi, nu het Literair Museum, of aan de beroemde markt Privoz.
   
 • Dag 9, Odessa 
  Uitstapje naar de pittoreske Belgorod-Dnestrovsk-vesting, bekend als vesting Akkerman. Ooit was deze plaats een steunpunt van de Romeinse vloot. Hier bloeide handel met Genua en later was het een Moldavische handelsmetropool. Onder de Turken kreeg het de naam Akkerman (witte rots). In de namiddag vertrek naar Krementsjoeg. 
   
 • Dag 10, Dag op het water 
  Een rustige dag aan het water. 
   
 • Dag 11, Krementsjoeg 
  Aankomst in Krementsjoeg, een belangrijk knooppunt aan de Dnjepr uit de 16de eeuw. Dankzij de handel was de stad al in 17de eeuw welvarend, maar hij speelt nog altijd een grote rol in de internationale handel van Oekraïne. Door de gunstige ligging groeide de plaats en werd in de 17de-18de eeuw provinciehoofdstad die Catharina de Grote een officieel bezoek waard achtte. In de negentiende en twintigste eeuw kreeg Krementsjoeg een industriële uitstraling. Tijdens een stadswandeling ontdekken we de mooi aangelegde parken en bruggen over de Dnjepr. Bezienswaardig zijn ook de orthodoxe kerk en het stadhuis, beide gebouwd door de befaamde architect Bartolomeo Rastrelli.  
   
 • Dag 12, Kaniv & Kiev 
  Kaniv is een oude Oekraïense stad met een bewogen geschiedenis. Gesticht in de 10e eeuw heeft de stad historische betekenis gekregen door de ligging aan de drukke handelsroute van Varjagen (Vikingen) naar de Grieken. De stad viel later afwisselend onder de heerschappij van Letten, Ottomanen en Polen en was een lange tijd een militair centrum van de Kozakken. In Kaniv is de vaders des vaderlands begraven, de nationale dichter-schilder Taras Sjevtsjenko (1814-1861). Onder leiding van Sjevtsjenko, ‘de Oekraïense Rembrandt’, ontstond een beweging van kunstenaars die een sterke herleving van het nationaal bewustzijn uitdroeg. Bezoek aan het museum van de dichter. Later in de middag vertrek richting Kiev, waar aankomst in de loop van de avond. 
   
 • Dag 13, Kiev – Amsterdam 
  Na het ontbijt ontscheping en transfer naar de luchthaven voor vertrek naar Nederland. 
   
  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud. 
Reisleiding

Michiel Driebergen


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Rechtstreekse vluchten per KLM Amsterdam - Kiev v.v.
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf aan boord van het MS Dnieper Princess op basis van volpension
 • Vervoer en excursies conform programma inclusief entrees
 • Deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding door drs. Michiel Driebergen
Data en prijzen

13-daags arrangement


 • Vlieg met KLM
 • Drs. Michiel Driebergen

Van 30-08-2021 tot 11-09-2021

2,495.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Romeins Britannia

Bekijk

Langs de oevers van de Jenisej

Bekijk