Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Wenen

Nieuw
Tijdelijke tentoonstellingen Klimt, Schiele, Kokoschka, Warhol & Hundertwasser
Bezoek slot Belvédère
Wandeling langs architectuurparels

Wenen

Oostenrijk

 • Prijsindicatie € 1.395 p.p.
 • Voor 5 dagen
Data en prijzen

Thema

Kunst

Vertrekperiode

Augustus
Reisbeschrijving

Wenen

De vernieuwing van Wenen fascineert en spreekt tot verbeelding.
Nade Turkse belegering van1683was Wenen een van de eerste Europese steden waar koffiehuizen openden. Rond 1900 lanceerde Theodor Herzl hier het idee van een onafhankelijke Joodse staat en drong Sigmund Freud zo diep in de psyche door dat hij die kon genezen. De grootste psychiatrische inrichting van Europa werd toen in Wenen gebouwd. Maar ingrijpendernogwaren de artistieke omwentelingen.
Rond 1900veranderdehet cultureel conservatieve Wenenexplosief ineen avant-garde-centrum, een door vooral Joodse bourgeoisie gesponsorde Art Nouveau-cultuur, waarin kunstenaars, architecten en ontwerpers nauw samenwerkten met componisten en schrijvers: Gustav Klimt, Joseph Hoffmann, Gustav Mahler, Otto Wagner... ze vervaardigden de fraaiste dromen voor dezelfde elite als die bij Freud op de bank lag.Uit die utopische totaalkunstwerken ontsproot een radicale, modernistische avant-garde: de architect Adolf Loos, de expressionisten Egon Schiele en Oskar Kokoschka, de componisten Arnold Schönberg, Alban Berg en Anton Webern, de schrijvers Franz Werfel en Robert Musil - en dat alles onder de dunne rook van een doorwalsend hof van een ten dode opgeschreven monarchie.
Moderne kunst en cultuur zijn ondenkbaar zonder het Wenen van 1900 en het huidige tijdsgewricht vormt het Wenen van nu - inclusief dethird-wave coffee scene!

Deze reis voert langs de tastbare sporen van het fascinerende 1900, langsjuwelen van de Weense architectuur en spraakmakende musea en weerspiegelt de rijke culturele diversiteit van de stad. De kers op de taart zijn bijzondere tijdelijke exposities:Internationale Kunstschau Wien 1909. Klimt, Schiele, Kokoschka und die europäische Avantgarde;Hundertwasser en SchieleenANDY WARHOL EXHIBITS a glittering alternative, DEFROSTING THE ICEBOX, MISFITTING TOGETHER.

Programma

 • Dag 1  Amsterdam – Wenen
  Na aankomstin Wenen aan het begin van de middag een rit naarpaleis Belvédère(de hoekpaviljoens hebben de vorm van Turkse tenten vanwege de overwinning van Eugène van Savoie op het Turkse leger in 1683),bekend om detopstukken van Klimt (o.a. zijn Kus), Schiele en Kokoschka. Een extra dimensie geeft detijdelijke tentoonstelling 'Internationale Kunstschau Wien 1909. Klimt, Schiele, Kokoschka und die europäische Avantgarde’, waar het initiatief van de ‘Klimt-gruppe’ centraal staat – de Oostenrijkse avant-gardein de context van o.a.Vincent van Gogh, Lovis CorinthenEdvard Munchte laten zien. Transfer naar het hotel en diner.

 • Dag 2 Intellectueel Wenen
  Vanochtend iconische stadsvilla’s van Wenen: de twee Wagner-villa’s (waarvan een bezocht wordt – Ernst Fuchs Museum) in de wijk Penzingen daarna de schitterende, in dezelfde buurt gelegen,Kirche am Steinhof,een totaalkunstwerk in pure Secession-stijl van Otto Wagner, met onder meer glas-in-loodramen van Kolo Moser. De ochtend eindigt met een bezoek aan het superstrakkeWittgensteinhuis-een van de klassiek-moderne villas van Wenen, ontworpen door de filosoofvoor zijn zuster, nu in gebruik bij de Bulgaarse ambassade.Lunchpauze inhet Café Central - misschien wel het mooiste koffiehuis van Wenen.Zonder hethuis van Sigmund Freud, waar de moderniteit gestalte kreeg, iseen bezoek aanWenen niet denkbaar hiermee wordt de dag afgesloten.

 • Dag 3  Kunstzinnig Wenen
  De dag begint met eenwandeling langs architectuurparels:Vanaf het roemruchte Secessionsgebouw, met in een speciaal gebouwde kelder het gerestaureerde Beethovenfries van Gustav Klimt (1901) via de twee markante metrogebouwtjes van Otto Wagner naar de Linke Wienzeile, waar twee grote appartementsgebouwen van Wagner zijn versierd door Kolo Moser (Majolikahaus). Vervolgens langs de Karlskirche naar de Schwarzenbergplatz, gedomineerd door het WO2-Sovjetmonument en de Franse ambassade (1905), gedecoreerd in uitzinnige Franse Art Nouveau.Lunchpauze metkoffie en Sachertorte in hotel Sacher.
  ’s Middags
  Museum Leopold, de grootste en beste verzameling Weense kunst van rond 1900, van befaamde kunstenaars als Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Egon Schiele.Een extra cachet geeftde tentoonstelling ‘HundertwasserSchiele/Imagine tomorrow, met het liefst 170 objecten uit Oostenrijkse en internationale collecties die de geestverwantschap laten zien van twee uitzonderlijke kunstenaars uit de 20eeeuw het is een minder bekend feit dat Hundertwasser zichlevenslangdoor Schiele liet inspireren. Eind van de middaghetHundertwasserhaus, een nog altijdomstredenwoningverbouwproject, geïnitieerd door de befaamde, antimodernistische schilder Friedensreich Hundertwasser.

 • Dag 4  Modern Wenen
  Vanochtend een uitstapje naar het Egon Schiele Museum in het pittoreske plaatsje Tulln aan de Donau. Tulln is tevens bekend door een kunstwerk van HunderwasserSchiff Regentag.
  ’s Middags terug in Wenen en het MuseumsQartier, dat overtuigend aantoont dat de geschiedenis voortgaat: hier is te zien dat Wenen niet alleen traditie, maar ook steeds meer de moderniteit omarmt. HetMuMOKlaat hoogtepunten uit de klassieke (Oostenrijkse) moderne kunst zien:Kokoschka,Gerstl, maar ook Mondriaan,Duchamp, Klee, ManRay. Een trekpleister is de tijdelijke tentoonstelling ANDY WARHOL EXHIBITS a glittering alternative, DEFROSTING THE ICEBOX, MISFITTING TOGETHER, een hommage aan zijn projectRAID THE ICEBOX 1,waarbij voor het eersteen overzicht wordt gegeven van de stijl van deze universele kunstenaar – zonder zijn vroege of late werk buiten beschouwing te laten.Afscheidsdiner.

 • Dag 5  Multicultureel Wenen
  De laatste ochtendaandacht voor hetmulticulturele facet vanWenen: een bezoek aan degrote moskee, die met geld uit Saoedi-Arabië is gebouwd, enKlein-Istanbul, het gebied rond de Brunnenmarkt waar ook het Turks cultureel centrum staat.Lunchpauze in restaurant Gulaschmuseum, waar 15 soorten goelasj geserveerd worden, w.o. Schoko-Gulasch.
  ‘s Middags Joods Wenen, met bezoek aan deStadttempel, de enig overgebleven synagoge, gebouwd in 1825-26 door Josef Kornhäusel, de belangrijkste Biedermeier-architect van Oostenrijk;het Museum Judenplatz en het Holocaust-monumentLater in de middag transfer naar deluchthaven en vertrek naar Amsterdam.

  N.B. programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Reisleiding

Dr. Leo Delfgaauw


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Rechtstreekse vluchten per KLM Amsterdam - Wenen v.v.
 • Luchthavenbelasting (à ca. €65,- per persoon)
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in ****-hotel Opernring o.b.v. logies & ontbijt
 • Twee diners
 • Vervoer en excursies conform programma incl. entrees
 • Deskundige Nederlandstalige inhoudelijke begeleiding door dr. Leo Delfgaauw
Data en prijzen

5-daags arrangement


 • Vlieg met KLM
 • Nederlandstalige begeleiding door dr. Leo Delfgaauw

Van 22-08-2020 tot 26-08-2020

1,395.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Art of Persia

Bekijk

Kunstreis Luxemburg

Bekijk