Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

500 jaar Manuelijnse stijl

UNESCO Werelderfgoed van Évora, Sintra & Tomar
Bezoek aan het klooster van Batalha
Wijndegustatie in Adega José Maria da Fonseca

500 jaar Manuelijnse stijl

Portugal

 • Prijsindicatie € 1.995 p.p.
 • Voor 7 dagen
Data en prijzen

Thema

Architectuur

Vertrekperiode

Maart
Reisbeschrijving

500 jaar Manuelijnse stijl

In een buitenwijk van Lissabon, gelegen aan de oevers van de Taag, staat een van Portugals meest prominente bouwwerken, het Mosteiro dos Jeronimos. Het architectonische meesterwerk, sinds 1983 een UNESCO Werelderfgoed, is een ode aan de manuelijnse stijl, gekenmerkt door de overvloedige mix van religieuze, nautische en koninklijke elementen, naar de tevens in het gebouw begraven opdrachtgever, Koning Manuel I van Portugal (1469-1521). 
Onder het bewind van Manuel I (1495-1521) ontdekten de Portugezen alle uithoeken van de wereld, van Kaap de Goed Hoop tot India en Brazilië. Deze ontdekkingen vormden de aanzet tot een overzees rijk en handelsimperium en luidden een tijd van voorspoed en ongekende rijkdom in. Deze nieuwverworven weelde reflecteert nergens beter dan in de pracht en praal van Lissabon en omgeving waar naast het Mosteiro dos Jeronimos nog vele andere bouwwerken en kunstuitingen in deze typisch Portugese laat-gotische stijl volgden.  
 
Deze reis blikt terug op 500 jaar Manuelstijl en leidt van Lissabon via Setúbal, waar een van de eerste bouwwerken in deze stijl wordt aangetroffen, de imposante heiligdommen in Batalha en Tomar, naar de voormalige paleizen van Manuel I in Sintra en Évora.

Programma

 • Dag 1, Amsterdam - Lissabon
  Per rechtstreekse KLM-vlucht van Amsterdam naar Lissabon, waar aankomst in de loop van de middag. Aansluitend transfer naar het hotel, namiddag ter vrije besteding.

 • Dag 2, Lissabon – Setúbal - Lissabon
  Na het ontbijt vertrek naar Setúbal. De rit leidt over de Ponte de 25 de Abril, ten tijde van de bouw de langste hangbrug van continentaal Europa, langs het beeld Cristo Rei dat boven de Taag uittorent. In Setúbal zien we onder meer het 16e eeuwse fort van waaruit het waterverkeer op de rivier Sado werd beheerst en de kloosterkerk gewijd aan Jezus, tevens een van de eerste bouwwerken in de manuelijnse stijl. De kloostervertrekken doen tegenwoordig dienst als museum. Tussen de stukken hangen onder meer werken van 16e eeuwse Portugese kunstenaars, de zogenaamde ‘Primitieven van Setúbal'. Ter afsluiting van de middag bezoek aan de wijnkelders van José Maria da Fonseca voor een degustatie. Overnachting in Lissabon.

 • Dag 3, Lissabon
  De volledige dag ter verkenning van Lissabon. In de ochtend naar Belem waar alles herinnert aan de maritieme geschiedenis van Portugal. We zien er het Padrão dos Descobrimentos, een monument in 1939 gebouwd door het fascistische regime van Salazar om de ontdekkingsreizigers van de 15e en 16e eeuw te eren. Uit deze periode van ontdekkingsreizen stamt de Torre de Belem, de verdedigingstoren gebouwd ter ere van Vasco da Gama. De toren is samen met het tevens te bezoeken Mosteiro dos Jerónimos door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Beide gebouwen zijn schoolvoorbeelden van de uiterst decoratieve Manuelstijl die gotiek en Moorse elementen combineert tot een flamboyant geheel.
  Na gelegenheid tot lunch in de midag bezoek aan het Nationaal Museum voor Kunst met een rijke collectie 16e eeuwse Portugese schilderkunst waaronder Jorge Afonso, Francisco Henriques, Garcia Fernandes, Cristovõ de Figueirido en koloniale kunst verworven tijdens de expansie van het Portugese Rijk onder het bewind van Manuel I.

 • Dag 4, Lissabon – Batalha – Tomar – Lissabon
  Uitstapje naar Tomar. Onderweg bezoek aan het klooster van Batalha, gebouwd op de plek waar de beslissende slag in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Castilië werd gewonnen. In het monumentale pand, schoolvoorbeeld van de Manuelstijl, zien we onder meer de tombe van Hendrik de Zeevaarder.
  Na gelegenheid tot lunch bezoek aanhet Convento deCristo, sinds 1983 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit indrukwekkende klooster en het bijbehorende Castelo Templario werden gebouwd voor de Orde van de Tempeliers. Na de eerste kruistochten vestigden zij zich in de twaalfde eeuw ook in Portugal voor de strijd tegen de Moorse bezetters, Tomar werd hun hoofdkwartier. Door de eeuwen heen werden klooster en kasteel verschillende malen verbouwd en uitgebreid tot een interessante mengeling van gotische, barokke, romaanse en manuelijnse bouwstijlen.

 • Dag 5, Lissabon – Sintra
  Vandaag bezoek aan de UNESCO Werelderfgoedsite van Sintra. Na aankomst in het dorpje rondleiding door het Palácio Nacional de Sintra, uniek in zijn soort en met duidelijk zichtbare Moorse invloeden. Het sobere witte exterieur staat in sterk contrast met de overdaad aan decoraties van de interieurs van een aantal zalen, met als hoogtepunt de Sala dos Brasões (zaal van de blazoenen) met de wapenschilden van tweeënzeventig adellijke families. Vervolgens naar het hoger gelegen park waar we het 19de-eeuwse sprookjeskasteel Palácio Nacional da Pena, het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie, zien en een bezoek brengen aan Quinta da Regaleira. Aan het rijkelijk geornamenteerde landhuis met Neo-Manuelijnse gevel treffen we intrigerende tuinen met onderaardse gangenstelsels, crypten en de befaamde ‘omgekeerde toren’, een put van negen verdiepingen diep waarin kan worden afgedaald. De resterende middag kan ter vrije besteding in het dorpje Sintra worden doorgebracht alvorens terugkeer naar Lissabon.

 • Dag 6, Lissabon – Évora – Lissabon
  Dagexcursie naar Évora, waar wandeling door het ommuurde historisch centrum, sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De route leidt langs verschillende bezienswaardigheden waaronder de Romeinse tempel, aquaduct en thermen, het 16e-eeuwse universiteitsgebouw, de kathedraal en de Capella dos Ossos. Met meer dan 5000 menselijke gebeenten het grootste ossuarium van Portugal. Tevens bezoek aan het voormalig koninklijk paleis van Koning Manuel I, het Paço Real de São Francisco, dat onder zijn toezicht tot een van de grootste paleizen van het Iberisch schiereiland uitgroeide. De huidige restanten van het paleis zijn gelegen in de oude hortus van het Franciscanenklooster, de oorspronkelijke functie van het gebouw. De tuin is weelderig begroeid met platanen, cipressen en moerbeibomen en versierd met kleurrijke bloembakken.
  In dit koninklijke paleis zou Vasco da Gama door koning D. Manuel I zijn benoemd in de functie Commandant van de Vloot naar Indië. Van de oorspronkelijke constructie resteren nog de Moorse smeedijzeren bogen in het voorportaal, het dubbele venster op de eerste verdieping en de in opdracht van Manuel I gebouwde Galeria das Damas met indrukwekkende veranda. Vervolgens terugkeer naar Lissabon, waar overnachting.

 • Dag 7, Lissabon – Amsterdam
  De ochtend ter vrije besteding, rond het middaguur transfer naar de luchthaven van Lissabon voor de terugvlucht naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Drs. Cristina Leal


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Vlieg met KLM Amsterdam - Lissabon v.v.
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Verblijf in **** accommodaties o.b.v. logies & ontbijt
 • Vervoer en entrees conform programma
 • Deskundige Nederlandssprekende reisleiding
Data en prijzen

7-daags arrangement


 • Vlieg met KLM
 • Drs. Cristina Leal

Van 19-03-2022 tot 25-03-2022

1,995.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

De Golf van Napels

Bekijk

Praag en Karlovy Vary

Bekijk