Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Santiago de Compostela

Pelgrimsplaatsen Astorga en O'Cebreiro
Ontdek de eeuwenoude wegen naar Santiago de Compostela
Afsluitend bezoek aan Porto

Santiago de Compostela

Spanje - Portugal

 • Prijsindicatie € 2.175 p.p.
 • Voor 9 dagen
Data en prijzen

Thema

Kunst

Vertrekperiode

September
Reisbeschrijving

Santiago de Compostela

Eeuwenoud zijn de wegen naar Santiago de Compostela, alwaar volgens de legende het graf van apostel Jacobus zou liggen. Duizenden pelgrims en honderden bouwmeesters en kunstenaars maakten die wegen tot wat ze nu zijn: kunsten cultuurroutes bij uitstek. Dat geldt voor de Camino Frances, van de Pyreneeën naar het verre Galicië, in 1987 door de Raad van Europa tot Europese cultuurroute uitgeroepen en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat geldt ook voor de Ruta de Finisterra en de Ruta Portuges: ook zij hebben hun bekoorlijkheden. Onze reis voert u langs hoogtepunten van deze drie camino’s.

Programma

 • 1e dag – dinsdag 14 september
  Heenreis via Bilbao naar Burgos
  Ochtendvlucht per KLM-lijndienst van Amsterdam naar Bilbao. Na aankomst is er gelegenheid het beroemde Guggenheim museum te bezoeken alvorens we via een mooie route door het Cantabrisch gebergte naar Burgos gaan, onze eerste halteplaats op de pelgrimsroute naar Santiago. We logeren drie nachten in het eersteklas hotel Abba. Welkomstdiner. 

 

 • 2e dag – woensdag 15 september
  Omgeving Burgos
  In de ochtend bezoeken we het kartuizerklooster van Miraflores met het prachtige gebeeldhouwde koninklijk mausoleum en het metershoge retabel van de hand van Gil de Siloé. We vervolgen onze tocht naar Santo Domingo de la Calzada, bekend om de mythe van de gehangene. De kip en de haan in de mooi gerestaureerde kathedraal getuigen daar nog van. Op de terugweg naar Burgos bezoeken wij het sereen gelegen monasterio San Juan de Ortega, een van de roemruchte herbergen langs de Camino. Het diner is vanavond evenals de volgende dag vrij. De reisleiding doet u graag suggesties. 

 

 • 3e dag – donderdag 16 september
  Burgos
  Burgos, in de middeleeuwen lange tijd de hoofdstad van Castilië, bezit schitterende monumenten. In de ochtend staat het cisterciënzerklooster Las Huelgas op het programma, een van de oudste vrouwenkloosters in Spanje. ’s Middags nemen we de tijd voor een uitgebreid bezoek aan de kathedraal en het museum met de vele kunstschatten. Een wandeling langs de promenade en de gezellige plaza mayor eindigt op een van de vele terrasjes om van vino y tapas te genieten. 

 

 • 4e dag – vrijdag 17 september
  Via Fromista en San Miguel de Escalada naar Léon
  Onze tocht vandaag voert ons over de roemruchte Spaanse hoogvlakte, de meseta, en brengt ons onder meer in Fromista met zijn prachtige romaanse San Martin. Voordat we in Léon aankomen, bezoeken we nog het uit de 10e en 11e eeuw stammende Monasterio San Miguel de la Escalada. Het klooster bezit mooie Visigotische en mozarabische elementen. We overnachten twee maal in het eersteklas hotel AC San Antonio te Léon. Vanavond gezamenlijk diner.

 

 • 5e dag – zaterdag 18 september
  Léon
  Op het programma staan vandaag te Léon een bezoek aan de Colegiata de San Isidoro, ook wel de Sixtijnse kapel van de romaanse kunst genoemd, en aan de kathedraal, een juweel van pure gotiek. Er is gelegenheid de stad nader te verkennen en te lunchen in de mooie Parador San Marcos, ooit een pelgrimsherberg. Tezamen vormen ze de hoogtepunten uit drie cultuurstijlen, het romaans, de gotiek en de renaissance. Het diner vanavond is vrij. De reisleiding doet u graag suggesties. 

 

 • 6e dag – zondag 19 september
  Via Astorga en O’Cebreiro naar Santiago
  Op onze tocht vandaag door de uitlopers van de Cordillera de Cantabrica naar Santiago bezoeken we Astorga en O’Cebreiro, twee bijzondere pelgrimsplaatsen. In Astorga bezichtigen we de kathedraal en het in modernistische stijl gebouwde bisschoppelijk paleis, een ontwerp van Gaudí. O’Cebreiro bezit behalve een mooi romaans kerkje een bijzonder ensemble van Galicische boerenhuizen. We gebruiken er de lunch. In de middag vervolgen we onze tocht. We zullen merken dat het landschap on-Spaans aandoet. De aardse en goudgele kleuren van de meseta zijn veranderd in vele tinten groen. In Santiago installeren we ons voor twee overnachtingen in het eersteklas, centraal gelegen Hotel Monumental San Francisco. Diner in ons hotel. 

 

 • 7e dag – maandag 20 september
  Santiago de Compostela
  De ochtend besteden we aan een wandeling door de oude binnenstad. We bezoeken uiteraard de kathedraal met zijn prachtige barokke gevel, waarachter de oorspronkelijke, in origineel romaanse stijl opgetrokken Portico de Gloria met het beroemde Jacobusbeeld. Duizenden pelgrims hebben er met hun handoplegging een hand in uitgesleten: merkteken van een eeuwenoude gewoonte. Als we geluk hebben zullen we de botafumeiro zien: het wierookvat dat tijdens de dienst met grote,
  vervaarlijke slingerbewegingen door het dwarsschip wordt gezwaaid. De middag is vrij voor het bezichtigen van de stad. Gezamenlijk diner. 

 

 • 8e dag – dinsdag 21 september
  Naar Porto
  We verlaten Santiago en begeven ons op weg naar Porto waar we ’s middags in een ontspannen sfeer een wandeling maken door de historische binnenstad die sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt. We logeren er in het eersteklas hotel Eurostars Porto Douro. Vanaf het plein voor de hooggelegen kathedraal hebben we een prachtig uitzicht op de stad. Aan de gezellige Cais de Ribeira is er gelegenheid voor een hapje en een drankje in een van de vele restaurants en barretjes alvorens we ons inschepen op een boottochtje over de Douro. Het biedt een kleurrijk zicht op de vele bodega’s en op de Ponte D. Luis I, de dubbele brug die de oude stad verbindt met de Vila Nova de Gaia. Afscheidsdiner in een plaatselijk restaurant. 

 

 • 9e dag – woensdag 22 september
  Terugreis
  We rijden naar het vliegveld van Porto, vanwaar aan het einde van de ochtend de rechtstreekse terugvlucht per KLM-lijndienst begint naar Amsterdam. Aankomst ca. 15.00 uur. 

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Reisleiding

Drs. Herman Holtmaat


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Internationale vluchten met KLM
 • Luchthavenbelastingen à € 42,- p.p.
 • Alle vervoer zoals aangegeven in het programma
 • 8 overnachtingen
 • Dagelijks ontbijt en 4 diners 
 • Excursies volgens programma
 • Entreekosten

 

Data en prijzen

9-daags arrangement


 • Vluchten per KLM
 • drs. Herman Holtmaat

Van 14-09-2021 tot 22-09-2021

2,175.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Van Wittenberg tot Worms

Bekijk

Achter de coulissen!

Bekijk