Wij helpen u graag op weg!
Bel 073 - 548 20 64 of maak een afspraak
Menu
Contact

Grieks-Romeins Zuidwest-Turkije

Grieks-Romeins Zuidwest-Turkije

Turkije

 • Prijsindicatie € 2.275 p.p.
 • Voor 11 dagen
Data en prijzen

Thema

Archeologie

Vertrekperiode

September, Oktober
Reisbeschrijving

Grieks-Romeins Zuidwest-Turkije

Het zuidwesten van Turkije staat centraal in deze reis. We volgen gedeeltelijk de route van Paulus en doen enkele plaatsen aan die hij heeft bezocht. Ons startpunt is Antalya en het eindpunt ligt in de Grieks-Romeinse steden in de omgeving van Efeze. Hier kreeg het vroege christendom gestalte, hier wordt de confrontatie tussen die nieuwe religie en het veelgodendom van de Grieken en de Romeinen zichtbaar. 

Programma

 • 1e dag – zaterdag 25 september
  Heenreis
  In de middag vertrek van Amsterdam per Turkish Airlines-lijndienst via Istanbul naar Antalya. We nemen voor drie overnachtingen onze intrek in het 5-sterrenhotel Ramada Plaza in kamers met uitzicht op zee. Welkomstdiner. 

 

 • 2e dag – zondag 26 september
  Antalya, Aspendos en Perge
  Paulus ging na een overtocht uit Cyprus aan land in Antalya. We maken een stadswandeling door de oude stadskern, met smalle straatjes en gebouwen uit de Romeinse en de Ottomaanse tijd. Een interessant monument is de stadspoort van keizer Hadrianus, opgericht in het jaar 131 na Chr. We bezoeken het archeologisch museum van  Antalya, met een mooie collectie vondsten, afkomstig uit oude stadjes in Lycië en Pamphylië. In de middag rijden we naar Aspendos, waar we een prachtig Romeins theater zien, dat plaats bood aan ongeveer 15.000 toeschouwers. Vervolgens aanschouwen we een Romeins aquaduct dat deel uitmaakte van een van de grootste waterleidingsystemen in Klein-Azië. Ten slotte gaan we naar Perge, waarvan enkele monumenten, met name het antieke stadion, het theater, het thermencomplex en de stadspoort, goed bewaard gebleven zijn. 

 

 • 3e dag – maandag 27 september
  Sagalassos en Burdur
  Centraal vandaag staat het in Pisidië gelegen Sagalassos. Belgische archeologen van de Katholieke Universiteit van Leuven doen hier sinds 1990 opgravingen. Veel herinnert aan de Romeinse keizer Hadrianus (118-137). Pronkstukken zijn restanten van het oude theater, de lagere agora en de Romeinse baden. Aansluitend brengen we een bezoek aan het archeologisch museum van het nabijgelegen Burdur, waar veel van de recent opgegraven stukken worden tentoongesteld. Op de terugweg bekijken we ook nog mooie watervallen.  

 

 • 4e dag – dinsdag 28 september
  Via Termessos, Phaselis, Olympos naar Kaş
  We vertrekken uit Antalya en rijden door een adembenemend landschap naar het op duizend meter hoogte gelegen Termessos. De vestingstad wordt omgeven door hoog oprijzende rotsen. We wandelen naar de bovenstad met onder meer een theater, gymnasium en rotsgraven. Hierna rijden we zuidwaarts en brengen een bezoek aan de vlak aan zee gelegen havenstad Phaselis, waar een brede zuilenstraat met enkele opvallende gebouwen een goede indruk geeft van de economische betekenis van de stad. Een aquaduct, een agora en een havenpier uit de 2e eeuw zijn nog zichtbaar. We vervolgen onze weg en rijden naar Olympos, ooit de uitvalsbasis voor piraten. We rijden door naar de stad Kaş, waar we drie maal overnachten in het eersteklas hotel Hera in kamers met uitzicht op zee. 

 

 • 5e dag – woensdag 29 september
  Myra, Andriake, Simena en Aperlae
  Na een bezoek aan de Lycische rotsgraven van Myra, de stad waar Paulus in het jaar 60 korte tijd verbleef, gaan we naar de oude haven Andriake. We zien hier graanschuren uit de 2e eeuw. We maken een boottocht en zien de in zee verzonken resten van de steden van Simena en Aperlae, die als gevolg van  landverschuivingen onder water zijn komen te liggen. De namiddag in Kaş is vrij. 

 

 • 6e dag – donderdag 30 september
  Patara, Xanthos, Letoön en Tlos
  We brengen vandaag een bezoek aan drie oude steden, waarvan er een, Patara, zeker door Paulus is bezocht. Patara was het bestuurlijke centrum van de Lycische Bond en tevens de zetel van de Romeinse stadhouder. De opgravingen hebben de afgelopen jaren veel aan het licht gebracht van de monumentale architectuur, zoals delen van de marmeren zuilenstraat, de stadspoort en het theater. Vervolgens rijden we door naar Xanthos aan de gelijknamige rivier. We brengen een bezoek aan de agora, de necropool, het theater en zien restanten van het Nereïden- en Harpijenmonument. De overgang van de oudheid naar de Byzantijnse tijd komt hier eveneens tot uiting. Vervolgens gaan we naar het religieuze centrum van Letoön, waar we de heiligdommen van Leto, en haar beide godenkinderen Artemis en Apollo, het nymphaeum en het theater bezichtigen. Ten slotte rijden we naar Tlos, dat zich uitstrekt op en rondom een imposante burchtheuvel. We zien inheemse hellenistische rotsgraven, een Romeins badhuis, een theater en een gymnasium en een Ottomaans fort.

 

 • 7e dag – vrijdag 1 oktober
  Via Pamukkale en Hiërapolis naar Kusadasi
  Door het binnenland rijden we via een omweg naar ons laatste hotel van de reis in de nabije omgeving van Kusadasi. Onderweg bezoeken we Pamukkale met de magisch door de natuur gevormde kalksteenterrassen. In de oude stad Hiërapolis (Heilige stad) treffen we sporen aan uit de hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd. De stad wordt genoemd in de betwiste brief van Paulus aan de inwoners van Kolosse. We zien straten, stadspoorten en een agora. De sporen van een synagoge wijzen op een joodse kolonie. Over de autosnelweg rijden we naar 5-sterrenhotel Korumar de Luxe in Kusadasi, waar we vier nachten logeren. Alle kamers hebben uitzicht op zee. 

 

 • 8e dag – zaterdag 2 oktober
  Bodrum
  We rijden naar het zuiden, naar Bodrum, het vroegere Halicarnassus, de geboorteplaats van de geschiedschrijver Herodotus. De plaats was beroemd om het grafmonument van Koning Mausollos uit de 4e eeuw. In het begin van de 15e eeuw bouwden de Johannieter kruisridders de zgn. Petrusburcht. Dit grote fort is niet alleen befaamd om zijn monumentale architectuur, maar ook door het bezit van een schitterende kunstcollectie die afkomstig is uit de Turkse wateren. We treffen voorwerpen aan vanaf de Myceense tijd tot in de tiende eeuw na Chr. 

 

 • 9e dag – zondag 3 oktober
  Efeze
  Vandaag bezoeken we Efeze. In deze stad heeft Paulus geruime tijd gewoond. De stad is heel oud, maar de meeste monumenten dateren uit de hellenistische en Romeinse tijd. We zien de fraaie hoofdstraat, met zijn vele arcaden, de bibliotheek van Celsus, het forum en de tempels die keizers voor zichzelf lieten oprichten. We bezoeken het immense theater, waar Paulus ruzie maakte met de zilversmid Demetrius en we bezoeken enkele Byzantijnse kerken. We gaan ook naar de Grot van de zeven slapers met een van de oudste afbeeldingen van Paulus.  

 

 • 10e dag – maandag 4 oktober
  Priëne, Milete en Didyma
  Onze tocht voert ons naar Priëne, een Griekse stad die na de komst van Alexander in 334 v.Chr. tot bloei kwam. We zien het oude bouleuterium, de tempel van Augustus, het theater en de restanten van een synagoge. Vervolgens rijden we naar Milete, een stad waarin de 6e eeuw veel geleerden, wijsgeren en kunstenaars actief waren. We zien sporen van de oude agora, Romeinse baden en het grote theater. Ten slotte bezoeken we de immense tempel van Apollo in Didyma, een belangrijke orakelplaats in de Grieks-Romeinse wereld. 

 

 • 11e dag – dinsdag 5 oktober
  Terugreis
  Vertrek naar de luchthaven van Izmir, vanwaar we per lijndienst van Turkish Airlines via Istanbul naar Amsterdam vliegen. Aankomst rond 17.30 uur.

 

N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

Reisleiding

Prof. dr. Fik J.A.M. Meijer


Meer informatie
Foto's
Inbegrepen

 • Internationale vluchten met Turkish Airlines 
 • Luchthavenbelastingen à € 190,- p.p.
 • Alle vervoer zoals aangegeven in het programma
 • 10 overnachtingen
 • Dagelijks ontbijt en diners
 • Excursies volgens programma
 • Entreekosten

 

Data en prijzen

11-daags arrangement


 • Vliegreis per Turkish Airlines
 • prof. dr. Fik J.A.M. Meijer

Van 25-09-2021 tot 05-10-2021

2,275.00 p.p.

Relevante reizenVorige pagina

Sicilië

Bekijk

Romeinse grandeur in de Sahara

Bekijk